Belpol

Bizottsági elnök: drámai megszorításokra készülhet a kormány a választások után

A kormány az első negyedév alatt összehozta majdnem a teljes éves hiánycélt, egész pontosan a tervezett államháztartási deficit 92,3 százalékát – erről Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke beszélt a Közbeszédnek küldött közleményében.

A bizottság elnöke szerint a Pénzügyminisztérium jelentése szerint március végéig az államháztartás központi alrendszere 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Vajda szerint ez is jó példa arra, hogy miért óriási baklövés elhamarkodottan, fél évvel korábban elfogadni a költségvetést, amelyet – effektív adatok hiányában – már a benyújtás pillanatában sem lehet komolyan venni.

Az MSZP-s politikus ismertette: “a büdzsé évről-évre elhasal, ennek ellenére a jelenlegi hatalom fiskális politikáért felelős tagjai nem tanulnak a korábbi hibáikból, hiszen a 2024-es költségvetés módosítását, az elhamarkodottan elfogadandó, 2025-ös költségvetéssel párhuzamosan igyekeznek elfogadtatni”.

A politikus szerint mindezek fényében kijelenthető, hogy drámai megszorításokra készülhet a kormány, azonban várhatóan majd csak a közelgő választások után igyekeznek a nagyságrendileg 2000 milliárd forintos korrekciót végrehajtani.

Az MSZP szerint van megoldás a drámai költségvetési hiány jövőbeli kiküszöbölésére, mivel felelős politikát folytatva elkerülhető lenne, hogy ilyen drámai mértékű év eleji kamatkiadások legyenek, amelyek az egyik fő okozói a jelenleg kialakult helyzetnek.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy az embereknek kell megfizetnie a kormány hibás politikájának az árát – tette hozzá Vajda Zoltán a lapunknak küldött közleményében.

Fotó: Pixabay (illusztráció)

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.