Belpol

Az MSZP a GDP 7 százalékára emelné az egészségügyi kiadásokat – ez majdnem a duplája a jelenleginek!

Az MSZP Rendszerváltást! programja olyan egészségügyi rendszert kínál, melyben a betegé és a gyógyulásé az elsőbbség, melyet nem az alulfinanszírozottság, a várólisták és a rossz egészségügyi szolgáltatások jellemeznek – tájékoztatta a Közbeszédet Szelényi Zoltán, az MSZP Egészségügyi Kabinetének vezetője.

Az egészségügy egészét át kell alakítani, senki se legyen azért szegény, mert beteg és senki ne legyen beteg azért, mert szegény. Ennek érdekében az egészségügy finanszírozását rendbe kell tenni. A GDP-arányos egészségügyi ráfordításokat a jelenlegi 4%-ról 7%-ra kell emelni, Magyarország ne kullogjon az uniós lista végén – közölte a politikus.

Ismertette: az MSZP a valós költségfinanszírozás alapjára helyezné az ellátást, hogy ne történhessen meg az, mint idén, hogy több száz millió forintnyi adósságot halmoznak fel a kórházak.

A szektorban rendezni kell a béreket is, javítani kell a munkakörülményeket, vonzóbbá kell tenni a hivatást, hogy megfiatalodjon a szakma. A háziorvosi rendszer helyrehozatala kulcsfontosságú, hiszen ez az ellátás első frontvonala, a rendszer alapja – tette hozzá.

Kiemelte: a szűrőprogramokat ki kell terjeszteni, meg kell újítani, hogy a népbetegségek időben felismerhetők és kezelhetők legyenek. Átalakításra szorul az egészségbiztosítási rendszer is, mindenki férjen hozzá azonos szintű ellátáshoz. Az elmúlt évek megmutatták, mennyire hiányos a járvány- és népegészségügyi szektor is, tenni kell ezek javításáért.

A jövőbeni szakemberhiány megelőzése érdekében pedig vonzóvá kell tenni az orvos- és védőnőképzést – hangsúlyozta a szakpolitikus.

Címlapkép: mszp.hu

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?