Belpol

Balog Zoltán a bicskei pedofilbotrány árnyékában: Donáth Anna magyarázatot követel

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom elnöke a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében szólítja fel Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét, hogy álljon ki a nyilvánosság elé, és adjon magyarázatot az ellene felhozott vádakra – tájékoztatta a Közbeszédet a Momentum kommunikációs igazgatója.

Donáth szerint Balog Zoltánnak a nyilvánosság előtt kell magyarázatot adnia az ellene felhozott vádakra.

Kormányzati körökből kiszivárgott információk szerint ugyanis Balog Zoltán, a Fidesz-kormány volt minisztere, Novák Katalin egyik tanácsadója volt az, aki arra biztatta az államfőt, hogy adjon kegyelmet a pedofil igazgató bűntársának.

Önmagában megdöbbentő, hogy egy református lelkész hogyan gondolhatta komolyan, hogy kegyelmet érdemel valaki, akiről bírósági ítélet mondja ki, hogy gyermekeket kényszerített hamis vallomásra, hogy eltussolja az ellenük elkövetett pedofil rémtetteket. De az is elgondolkodtató, hogy hogyan működik az a rendszer, ahol egy kormányzati tisztséggel már nem rendelkező magas rangú egyházi személy ilyen befolyással tud lenni az államfő döntéseire.

Balog Zoltánnak magyarázatot kell adnia a történtekre. Választ kell adnia arra, hogy igaz-e, hogy az ő közbenjárására adott Novák Katalin kegyelmet a pedofil bűntársának. Ha pedig igaz, akkor Balog Zoltánnak választ kell adnia arra is, hogy hogyan egyeztethető ez össze az alapvető erkölcsi normákkal, melyek betartásában egy vezető egyházi személytől példamutatást várnánk.

Balog Zoltánnak magyarázatot kell adnia a történtekre. De ez még nem fog választ adni a kegyelmi ügy mögött húzódó minden kérdésre. Például arra, hogy a kegyelmet eredetileg nem javasló Varga Judit igazságügyi miniszter végül miért, milyen nyomás hatására írta alá azt.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?