Belpol

Donáth Anna szerint Európai Gyermekvédelmi Hatóságra van szükség

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője egy Európai Gyermekvédelmi Hatóság felállítását szorgalmazza: „A kegyelmi-ügy és annak utóélete világossá tette számomra: Európai Gyermekvédelmi Hatóságot kell létrehoznunk, hogy a kormány ne halogathassa tovább a magyar gyermekvédelmi rendszer újraépítését. A magyar kormányra ugyanis csak uniós eszközökkel tudunk hatást gyakorolni. Ezért szorgalmazni fogom ennek a hatóságnak a mihamarabbi felállítását.”

A Momentum elnöke szerint 14 év sem volt elég a magyar kormánynak, hogy olyan gyermekvédelmi rendszert hozzon létre, ami biztosítja a gyermekek egészséges fejlődését, és megvédi őket a bántalmazástól és a szexuális zaklatástól.

„14 év alatt nem tudták felszámolni a gyermekszegénységet, a gyermekek éhezését és nélkülözését, valamint a gyermekek elleni erőszakot Magyarországon. Helyette csak papoltak a gyermekvédelemről, és milliárdokat költöttek a propagandára, ahelyett, hogy ezt a pénzt a rendszer fejlesztésére fordították volna” – írja Facebook-bejegyzésében Donáth Anna.

Az Európai Parlament tavaly ősszel fogadott el egy ajánláscsomagot az Unióban élő gyermekek jogainak védelme, nélkülözésének csökkentése és jóllétének növelése érdekében. Ennek az ajánláscsomagnak volt a része egy Európai Gyermekvédelmi Hatóság felállítására tett javaslat is. A hatóság többek között azt ellenőrizné, hogy a tagállamok európai színvonalú gyermekvédelmi rendszert működtetnek-e, ami hozzájárul az uniós gyermekvédelmi célok eléréséhez.

Donáth Anna szerint erős, európai intézményekre van szükség ahhoz, hogy hatást gyakoroljunk a magyar kormányra. „Kell egy erős Európai Gyermekvédelmi Hatóság ahhoz, hogy rákényszerítse az olyan tagállamokat, mint Magyarország, hogy költsenek eleget a gyermekvédelemre, vegyék komolyan a gyermekek jogait és védjék meg őket a nélkülözéstől” – fogalmazott a Momentum európai parlamenti képviselője.

Fotó: Momentum/Közbeszéd

Vélemény, hozzászólás?