Belföld

Bajba sodorhatja az autósiskolákat az ingyenes jogosítványszerzés híre?

Alig fél napig élt a ingyenes jogosítványszerzés híre, miután Tuzson Bence igazságügyi miniszter bejelentette, majd helyreigazította saját magát. Szeptembertől várhatóan a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ- és az egészségügyi oktatás is. Köves Szilárd vezetéstechnikai-oktató szerint amellett, hogy rengeteg a kérdőjel, a tanulók többsége az ingyenesség hírére lépett vissza a vezetéstől.

Ahogy az Index megírta, mégsem szerezhetnek ingyenesen jogosítványt a középiskolások. A hírt még múlt héten jelentette be közösségi oldalán Tuzson Bence, majd néhány órával később helyreigazította saját magát.

Legfrissebb bejegyzése alapján 2024 szeptemberétől a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ- és az egészségügyi oktatás, a kormány pedig pilot jelleggel elindítja a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését.

Köves Szilárd vezetéstechnikai-oktató az RTL Reggeliben arról beszét, hogy rengeteg a kérdőjel, mivel az autósiskola egy nagyon szabályozott tevékenység.

Mint mondta a beiratkozástól egészen a vizsgáig szinte minden pontosan rögzítve lett  a 24/2005 Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) rendeletében. Megjegyezte, hogy az autósoktatókkal szembeni követelményeket szintén ebben a rendeletben rögzítették, szigorú szabályok alapján.

A vezetéstechnikai oktatónak arról számoltak be a kollégái, hogy

AZ INGYENES JOGOSÍTVÁNYSZERZÉS HÍRE SOK DIÁK VISSZALÉPETT A VEZETÉSTŐL, MIVEL INKÁBB VÁRNÁNAK SZEPTEMBERIG.

Úgy látja, hogy az ingyenes oktatás miatt rengeteg a kérdőjel, kollégái szerint az ügynek egy jobb és egy rosszabb kimenetele is lehet.

Köves Szilárd támogatja az elképzelést, hogy a KRESZ-t minél hamarabb megismerjék a közlekedők, de többek között kérdésesnek tartja, hogy a szabályozott oktatást hogyan oldják meg szeptembertől. Véleménye szerint az lenne logikus, ha a megfelelő végzettséggel rendelkező oktatók tanítanának a középiskolákban is.

A kormány már tavaly augusztusban jelezte, hogy a B kategóriás jogosítvány megszerzésének szinte teljes költségét megtérítené a középiskolásoknak és az állami szakképző intézményekben tanulóknak.

Köves Szilárd ekkor szintén elmondta, hogy az ingyenes jogosítványszerzés tervének híre után több olyan vélemény is elhangzott, amely szerint a bejelentés negatívan is érintheti az autósiskolákat. (via index.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények