Külpol

Azerbajdzsán őrizetbe vette a volt hegyi-karabahi szeparatista elnököt

Azerbajdzsán megerősítette, hogy őrizetbe vette az önhatalmúlag kikiáltott szakadár Hegyi-Karabah Köztársaság volt elnökét.

Araik Harutjunjánt, aki 2023. szeptember elejéig irányította az enklávét, „hadviselés” és “zsoldosok felbérlése” gyanújával, „a nemzetközi humanitárius elvek megsértése” miatt vették őrizetbe – közölte az azerbajdzsáni főügyészség.

A tájékoztatás szerint „Araik Harutjunjánt Hankendi (Sztepanakert) városában október 3-án vették őrizetbe az állambiztonsági szolgálat emberei”.

Előző nap Örményország elítélte Hegyi-Karabah volt vezetőinek vagy tisztségviselőinek letartóztatását, különösen Araik Harutjunján esetét említve, anélkül, hogy pontosította volna, mikor tartóztatták le. Azerbajdzsán eddig nem erősítette meg ezt az információt.

Örményország bírálta Bakut, mondván, hogy„törvénytelenül” és „önkényesen” tartóztatta le a korábbi hegyi-karabahi vezetőket. A jereváni hatóságok egyben sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy „az azerbajdzsáni bűnüldöző szervek továbbra is önkényes letartóztatásokat hajtanak végre”, annak ellenére, hogy megígérték, „tiszteletben tartják az örmények jogait” Hegyi-Karabahban.

Az enklávé egy másik magas rangú tisztviselőjét, korábbi hegyi-karabahi kormányfőt, Ruben Vardanjánt szeptember végén előzetes letartóztatásba helyezték. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala felszólította a hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a jogait, míg gyermekei azt mondták, hogy „féltik az életét”.

Kép: Northfoto, illusztráció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük