Belpol

Az orosházi kórház igazgatója magánrendelést indít az általa vezetett kórház mellett

Sebők Éva, a Momentum orosházi országgyűlési képviselője parlamenti felszólalásában hívta fel a figyelmet arra, hogy Dr. Duray Gergő, az orosházi kórház és szakrendelő igazgatója a kórház épületétől alig 1 km-re nyit magán szakrendelőt, miközben a kórház a szétesés szélén áll.

Sebők felszólalásában emlékeztetett, hogy az orosházi kórház és rendelőintézet volt az egyik első probléma, amit képviselőként az Országgyűlés elé terjesztett, és azóta is folyamatosan “nyomta a vészcsengőt”, azonban a kormány ezekről szándékosan nem vett tudomást, és hozzájárultak az orosházi egészségügyi ellátás folyamatos lerontásához. Mind a kórház, mint a minisztérium indokolatlanul elhúzódó felújításokkal és fejlesztésekkel próbálják magyarázni, hogy miért állt le a traumatológiai ellátás, miközben a kórház folyamatosan jelenti, hogy épp melyik szakrendelés szünetel. És miközben a kórházi alkalmazottak panaszkodnak a túlterheltségre és a vállalhatatlan munkakörülményre, az orosházi kórház igazgatója a körülmények javítása helyett magánklinikát nyit.

„Dr. Duray Gergőnek mennie kell, ez egyértelmű” – jelentette ki a képviselő. Ugyanakkor szerinte az alábbi kérdésekre kell válaszolnia a felelősöknek:

  • Volt-e az intézményvezető kinevezésében versenytilalmi klauzula, ami megakadályozza, hogy egy állami kórház és szakrendelő igazgatója párhuzamosan magán szakrendelőt hozzon létre? Miért nem akadályozta meg a minisztérium ez a vállalhatatlan lépést?
  • Végezetül megkérdezte, hogy a Fidesz számára ez jelenti-e az egészségpolitikát: az állami egészségügy lezüllesztésével az embereket a magánegészségügybe terelni azért, hogy aztán az állami orvoslást lezüllesztők tudjanak nyerészekedni?

Donáth Annát idézve Sebők Éva elmondta: ma Magyarországon kétszer adózunk, a hivatalos adónkból fenntartanak egy használhatatlan állami rendszert, így magánban kell fizetnünk, hogy megkaphassuk azt az ellátást, amit az államiból meg kellett volna kapjunk az adónkért cserébe. „Az orosháziak nem akarnak kétszer adózni! A magyarok nem akarnak kétszer adózni! Duraynak mennie kell!” – zárta Sebők.

Kép: Melega Krisztián/Orosházi Kórház

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?