Belpol

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány újabb önkormányzati forráselvonásra készül

Sajtóhírek szerint Lázár János javasolni fogja a kormánynak a helyi iparűzési adó rendszerének a megreformálását. A miniszter szerint az érintett önkormányzatok mulatságokra, fesztiválozásra, szavazatszerzésre tapsolják el a helyi vállalkozók által befizetett adót – nyilatkozta Varga László, az MSZP elnökhelyettese a Közbeszédnek küldött közleményében.

Az MSZP szerint ezzel a kormány újabb forrásoktól tervezi megfosztani az önkormányzatokat.

Varga elmondta: “a Fidesz az elmúlt évtizedben szisztematikusan építette le az önkormányzatiságot Magyarországon. A települések forráshiánya pedig egyre égetőbb, hiszen napjainkra már az alapvető közszolgáltatások ellátását is veszélyeztetheti”.

Az MSZP már az önkormányzati választások előtt is figyelmeztetett, hogy a kormány további forráselvonásokra készülhet – emelte ki.

Varga László, az MSZP elnökhelyettese szerint az infláció, az elmúlt években végbement áremelkedés, valamint az állami támogatások csökkenése jelentősen megnehezítették az önkormányzatok feladatellátását, és a kiszámíthatatlan kormányzati politika tervezhetetlenné tette a települések költségvetéseit.

Hozzátette: már a fideszes polgármesterek is figyelmeztettek, hogy a további kormányzati forráselvonás, a helyi közszolgáltatások színvonalának csökkenéséhez vezethet.

Az MSZP szerint vissza kellene adni az önkormányzatoknak a gépjárműadóból származó bevételeket, továbbá meg kellene teremteni a lehetőségét annak, hogy a települések újra vállalhassanak többletfeladatokat, akár az egészségügy, akár az oktatás terén.

Az MSZP álláspontja szerint újra kell gondolni a települések finanszírozásának rendszerét annak érdekében, hogy az önkormányzatok színvonalas helyi közszolgáltatást nyújthassanak a lakosoknak, továbbá meg kell teremteni annak a lehetőségét is, hogy a települések közvetlenül is hozzáférhessenek uniós forrásokhoz.

Címlapkép: Varga László, az MSZP elnökhelyettese. Fotó: MSZP

Ezeket olvasta már?

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük