Belpol

Az MSZP szerint a kórházak adósságproblémáira a költségkövető finanszírozás lenne a megoldás

Az egészségügyben rendszerszintű diszfunkcionalitás tapasztalható, amely jelentős részben az alulfinanszírozottságból következik – tájékoztatta a Közbeszédet Dr. Szelényi Zoltán traumatológus főorvos, orvos-közgazdász, az MSZP Egészségügyi Kabinetjének vezetője.

Szelényi szerint a probléma abból is fakad, hogy nem valós áron finanszírozza az állam az egészségügyi ellátást, mivel a bekerülési érték nagyjából felét adja oda az ellátó intézményeknek az egészségügyi szolgáltatásért, ekkora hiányt pedig egyetlen intézmény sem tud kigazdálkodni.

Az egyetemi klinikák és a centrumkórházak különösen nagy bajban vannak, hiszen minél több beteget lát el az adott intézmény, annál nagyobb hiánnyal kell számolnia – ismertette.

Hozzátette, “miközben tavaly még havi 3-5 milliárd forint közötti összeggel nőtt a kórházak adóssága, az év eleje óta már havi 20 milliárd forinttal. Március végére már 110 milliárd forintra rúgott az egészségügyi intézmények tartozása, amelyből a friss hírek alapján – első körben – 63,4 milliárd forintot rendezne a kormány”.

Szelényi elmondta, hogy a hírek szerint az első részletet főként az állami szolgáltatók felé összegyűjtött tartozás kiegyenlítésére kellene használniuk a kórházaknak. A kormány adósságrendezése azonban még tüneti kezelésnek sem minősíthető, hiszen az adósságállomány hamar újra fog termelődni – tette hozzá.

Az MSZP szerint az egészségügyben átfogó reformokra van szükség, a GDP-arányos egészségügyi kiadásokat a jelenlegi 4,4%-ról 7%-ra kell emelni, és költségkövető finanszírozást kell kialakítani, amely megoldást jelenthetne az egészségügyi intézmények adósságproblémáira – zárta a közleményét az MSZP politikusa.

Fotó: mszp.hu