Belföld

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a 700 milliárdot érő autópálya-koncesszió ügyében

Tavaly nyáron Mészáros Lőrinc és Szíjj László köre kapta meg 35 évre a magyar autópályák üzemeltetését. Az azóta eltelt időben még több részlet kiderült: megdrágultak az autópálya-matricák, most pedig friss számítások szerint akár 700 milliárd forintnyi profit is ütheti az oligarchák markát az üzleten – tájékoztatta a Közbeszédet Rónai Sándor a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője.

A DK szerint ebből is látszik, hogy Orbán Viktor politikája kizárólag a milliárdos elitnek kedvez. Már tavaly egyeztettem az Európai Bizottsággal, hogy sérti-e az uniós jogot a megállapodás.

A 700 milliárdos nyereségből most kiderült, hogy igazunk volt: egyedül a lopásról szólhat az üzlet, így a Bizottságot tájékoztatni fogjuk a legújabb részletekről.

– közölte a Rónai, majd hozzátette, hogy “az ilyen arcátlan milliárdos lopások eredménye, hogy az unió nem bízik a kormányban”, és “Orbán hibájából nem kaphatjuk meg az uniós támogatásokat”.

A DK úgy véli: Magyarországnak szociáldemokrata fordulatra van szüksége ahhoz, hogy végre ne a milliárdos elitről, hanem a tisztességesen dolgozó magyarokról szóljon a politika.

Rónai Sándor a DK EP-képviselője hangsúlyozta: erre készül a Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány a kormányváltás után: mindenható vállalati profit helyett európai béreket és nyugdíjakat, magánkórházak és magániskolák helyett erős állami egészségügyet és oktatást, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk – figyelmeztetett a politikus közleményben.

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?