Külpol

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint katasztrofális következménye lesz az izraeli műveletek folytatásának

Katasztrofális következménye lesz a Gázai övezeti lakosokra nézve, ha az izraeli hadsereg elindítja tervezett szárazföldi hadműveletét az övezet ellen – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Tokióban Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

“Állíthatom, hogy bármilyen további eszkaláció vagy csak az eddigi műveletek folytatása egyszerűen katasztrofális lesz a gázai lakosság számára” – fejtette ki.

Grandi kiemelte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) nincs hivatalos mandátuma a palesztin területeken vagy Izraelben. Hozzátette viszont, hogy “osztja azokat a rendkívüli aggodalmakat, amelyet sok kollégája, köztük az ENSZ főtitkára hangoztat a konfliktus miatt”.

Azt is mondta, hogy amennyiben a konfliktus Libanonra és más országokra is átterjed, annak következményei “beláthatatlanok lesznek”.

Az Izrael és a Hamász között 14 napja tartó háborúban, amelyet a Gázában hatalmon lévő palesztin iszlamista mozgalom példátlanul véres támadása váltott ki, az ENSZ becslései szerint mostanra a terület mintegy 2,4 millió lakosa – akiknek fele gyerek – “katasztrófa szélére sodródott”.

Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legkevesebb 199 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már megközelíti a 3500-at, a sebesülteké pedig a 12 ezret is átlépte.

Címlapkép: AFP/Noam Galai

Vélemény, hozzászólás?