Belföld

Az Árnyékkormány negyedévenkénti nyugdíjkorrekciót vezetne be

Az Árnyékkormány közlése szerint közel négyszer több nyugdíjas él szegénységben Orbán kormányzása óta.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2010, vagyis Orbán Viktor kormányzásának kezdete óta nem élt ennyi nyugdíjas a szegénységi küszöb alatt, mint most. Közel a négyszeresére nőtt a puszta megélhetésért küzdő nyugdíjasok száma, amelyért az orbáni infláció, a rezsiemelés és az élelmiszeráremelés a felelős – tájékoztatta a Közbeszédet Gy. Németh Erzsébet, a DK Árnyékkormányának szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere.

Az Árnyékkormány közlése szerint azonnali, egyszeri pénztámogatásra és negyedévente fizetett nyugdíjkorrekcióra van szüksége a magyar nyugdíjasoknak. Hosszú távon pedig be kell vezetni a nyugdíjak svájci indexálását, hogy a nyugdíjak emelkedése ne csak az árak, de a bérek emelkedését is kövesse – közölte a szakpolitikus.

Kiemelte, “az Orbán-kormány azonban mélyen az orbáni infláció mértéke alatt emeli a nyugdíjakat, így az idősek ellátása egyre kevesebbet ér a bolti pénztáraknál”. Ezért a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után – tette hozzá.

Megerősítette továbbá, hogy a mindenható vállalati profit helyett európai béreket és nyugdíjakat, áremelések helyett nyugdíjemeléseket, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk – áll a kiadott híranyagban.

Címlapkép: ATV

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?