Gazdaság

Annyira nem akar pénzt költeni a lakosság, hogy már Nagy Mártonék kérik a szolgáltatókat: ösztönözzék a SZÉP-kártya költéseket

Azt kéri a SZÉP-kártya szolgáltatóktól a kormány, hogy noszogassák a kártyatulajdonosokat: költsék már el azt a pénzt, ami még a kártyákon parkol. Még erre a “beragadt” ötmilliárd forintra is éhezik a gazdaság – írja a Hvg.

Ötmilliárd forintnyi “alvó pénz” van a SZÉP-kártyákon – figyelmeztetett csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely jelezte, hogy a kormány a kártyákon lévő kedvezményes források felhasználása, továbbá a gazdaság támogatása érdekében arra kéri a szolgáltatókat, értesítsék azokat az ügyfeleket, akiknek legalább 50 000 forintnyi, 2022. október 15-e előtt jóváírt juttatás áll a számláján.

A tárca jelezte, hogy tavaly 445 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a SZÉP-kártyákra, ami több mint 90 milliárd forinttal haladta meg a 2022-ben látott összeget (354,7 milliárd forint) és minden idők legnagyobb összege volt.

Ebben – mint írták – a kormány is ösztönözte őket azzal, hogy az éves – 450 000 forintos – kereten felüli egyszeri, legfeljebb 200 000 forint összeg átutalását tették lehetővé. Emlékeztettek, tavaly hidegélelmiszerekre is lehetett költeni a kártyákról, és a tulajdonosok el is költöttek több mint 449,4 milliárd forintot, de 5 milliárd forintnyi „alvó pénz” egyelőre beragadt náluk.

Mint írták, ahhoz, hogy a SZÉP Kártya betöltse a neki szánt szerepet, szükség van arra, hogy a családok éljenek a pihenés, a közös időtöltés lehetőségével és felhasználják a rendelkezésükre álló összegeket.

A közleményben nem rejtik véka alá, hogy miért noszogatják költésre a SZÉP-kártyásokat: helyre akarják állítani a gazdasági növekedést, amihez nem csak az kell, hogy idén legalább 25 százalékkal növekedjenek a beruházások, mozgósítsák a munkaerő-tartalékokat, de helyre kell állítani a fogyasztást.

A SZÉP-kártyákon lévő források felhasználása is ez utóbbihoz járul hozzá, írta az NGM. (via Hvg)

Fotó: kormany.hu

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?