Gazdaság

Ilyen kamatokkal és törlesztőrészletekkel csalogatnak most a bankok

Megnéztük, mit kínálnak április közepén a bankok a lakáshitelt felvevőknek.

A 7,3%-os THM-plafon januári bevezetését követő nagy januári kamatcsökkentések után februárban már csak három bank csökkentette tovább lakáshitelkamatát, azóta pedig már ennyi sem.

Ha a legfeljebb 3%-os kamatozású CSOK Plusz lakáshiteltől és a kistelepüléseken elérhető CSOK-hiteltől eltekintünk, akkor piaci kamatozás mellett

5,85%-OS KAMATTAL ÉS 143 EZER FORINTOS TÖRLESZTŐRÉSZLETTEL JUTHATNAK MOST HITELHEZ A 20 ÉVRE 20 MILLIÓ FORINTOT FELVEVŐK.

Ez a legkedvezőbb ajánlat a piacon speciális feltételek nélkül, személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Érdekesség, hogy a változó kamatozású lakáshitelek teljesen eltűntek a bankok kínálatából, és 5 éves kamatperiódusú lakáshitellel is csak a K&H rendelkezik. Vannak bankok, amelyek csak egyféle kamatperiódusú hitelt nyújtanak: a Raiffeisen és a Gránit Bank csak 10 éves kamatperiódusút, az OTP Bank pedig a futamidő végéig fix kamatozásút kínál, utóbbi csak kamatfizetési kötelezettséggel járó egyéves türelmi idővel. Hogy mi várható a lakáshitelek kamatában, arról legutóbb itt írtunk részletesen, a lényeg:

  • hiába csökkenti fokozatosan az alapkamatot az MNB, a nemzetközi kamatkörnyezet nem támogatja a lakáshitelkamatok további csökkenését a következő hónapokban, az USA-ban például ismét 7% fölé emelkedtek a fix 30 éves jelzáloghitel-kamatok, ehhez képest a magyar hitelkamatok rendkívül hízelgőek,
  • aki tehát a lakásvásárláson és hitelfelvételen gondolkodik, annak nem éri meg néhány hónapot várnia a kamatok esetleges csökkenésére, hiszen a nominális lakásdráguláson többet lehet bukni, mint a törlesztési teher esetleges csökkenésén. (via portfolio.hu)

Fotó: MTI / Marjai János

 

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények