Szereted a gulyást és a gulyáslevest? Különösen a hűvösebb napokon nagyon népszerű, hiszen jól felmelegíti az embert. De nyáron is nagyon finom, ha kerti bulit tartunk, és bográcsban készül. Tulajdonképpen nincs is olyan időszak, amikor ne lenne kiváló megoldás, akár a család, akár a vendégek részére. A gulyással is úgy van valahogy, mint a lecsóval. Ahány ház, annyi recept, és mindenki meg van róla győződve, hogy az övé a legjobb. A lecsóval ellentétben azonban a gulyás igazán magyar, nem véletlenül került be 2017-ben a hungarikumok közé.

A gulyás a népi kultúránk szerves része, ezért óvjuk, védjük, ápoljuk és őrizzük a családi recepteket. De mi a titka, hogy képes volt a mai napig töretlenül megőrizni a népszerűségét? Hát pontosan ez! Hogy nem is kérdés, hogy nyáron a bográcsban, vagy télen a fazékban helye van a gulyásnak.

A gulyás története

A gulyás a pörkölttel és a paprikással együtt igazi parasztétel. Azonban annyira népszerű volt, hogy egy idő után bekerült a polgárság és a nemesség konyháiba is. A pörkölt, a gulyás és a paprikás sokszor keveredik, így külföldön igencsak meglepődhetünk, hogy mi kerül elénk, amikor gulyást rendelünk. Ugyanis a gulyás a határainkon túl is az egyik legnépszerűbb magyar étel, bár elkészítésében néha elég döbbenetes összetevőkkel is találkozhatunk.

Az étel születését és elterjedését az alföldi pásztorélethez köthetjük. A pásztorok, távol az otthonuktól, kint a pusztában, csak saját magukra számíthattak. Így az élelemről is nekik maguknak kellett gondoskodniuk. Ehhez pedig egy edényük volt, a bogrács. Kenyér, szalonna és hagyma mindig volt náluk, de a hideg étel után vágytak valami igazán erőt adó, meleg ételre, és ez volt a gulyás.

A gulyásoknak könnyű dolga volt, hiszen könnyen jutottak marhahúshoz, ám a juhokat terelgető pásztorok esetében a gulyás a legtöbbször birkából készült, és a parasztság nagy része sem jutott hozzá a már akkor is drágának számító marhahúshoz. Így a gulyás mindig olyan húsból készült, ami éppen adódott. Köretet nem készítettek hozzá a kezdetekben, hanem kenyérrel fogyasztották, majd később többször magát a megtisztított krumplit is belefőzték.

A marhatenyésztők kapcsolatban álltak a pásztorokkal, így gyakran kóstolhatták meg az általuk készített, ízletes gulyást. A recept pedig közel azonos volt mindenhol. A fordulatot a paprika megjelenése hozta. A paprikás húst 1786-ban említi meg először a szegedi piarista rendház rektora számadáskönyvében.

A gulyás katonaételként is népszerű volt. A tisztek is szívesen fogyasztották, így egy idő után a polgári és nemesi körökbe is be tudott kerülni, és a vendégfogadókban is szívesen szolgálták fel. Az, hogy nemzeti ételünkké vált, tulajdonképpen a Habsburgoknak köszönhető.

II. József politikája veszélyeztette Magyarország jogi különállását, így a kiváltságait féltő nemesség elkezdett védeni mindent, ami magyar. A nyelv és a ruha védelme mellett az egyszerű, alföldi pásztorételről sem feledkeztek meg, mely, mivel minden réteg szívesen fogyasztotta, remekül jelképezte a magyar nép egységét és egyediségét. Hogy miért ezt az ételt találták a legméltóbbnak, annak oka az volt, hogy színmagyar ételnek tartották, hiszen az Alföldnek olyan részéből származott amely a legkisebb mértékben volt csak elnémetesedve.

A gulyás innentől még népszerűbb lett, mint valaha. Az 1800-as években a gulyás szó bekerült a szótárakba, az 1810-es években pedig már nem volt olyan szakácskönyv, amelyben ne szerepelt volna a receptje.  Széchenyi István 1830-ban megjelent Hitel című művének előszava is jelzi, hogy a paprika használata már megjelent a főnemesi konyhákban is. : „… mint sokan azt tartják igazán mesterszakácsnak, ki mindent rendkívül paprikáz, s csak azt ugyancsak magyar embernek, ki azt szereti is.”

Bár igazi nemzeti étel volt, státusza alacsony maradt a nemesség körében. Nem tartották elég előkelőnek a fogyasztását, noha titokban mindenki nagyon kedvelte. Hölgyek részére éppen ezért nem is tálalták fel, mert úgy vélték, hogy az kifejezetten férfi étel. A parasztság körében azonban olyannyira megmaradt a rangja, hogy a lakodalmakban is előkelő helyet töltött be. Az ormánsági lakodalmakban már 1827-ben szolgáltak fel gulyást, ahol kimondottan ünnepi éteknek számított. A szárnyasból készült tyúkpaprikás  is egyre népszerűbb lett. Míg a gulyást az Alföldön gyakran fogyasztották, addig Észak-Magyarországon csak az 1920-as években jelent meg. Manapság már egész Magyarország területén szívesen fogyasztjuk.

Érdekességek a gulyásról

 • Eredetileg a gulyást marhahúsból készítették, de bármilyen hús felhasználható hozzá, így akár birkahús, sertéshús de még baromfi is.
 • Fiatal állatok húsából nem célszerű készíteni, mert nem lesz olyan az íze.
 • A gulyásnak rengeteg változata van. A szegediben például csipetke is van, míg az Esterházy-gulyásban csíkokra vannak vágva a zöldségfélék. A kolozsvári gulyásban édeskáposzta van, a szerb gulyást pedig kelkáposztával készítik.
 • gulyásleves a gulyás rokona, elkészítési módja inkább a paprikásra, pörköltre hasonlít. A polgári konyhákban jelent meg először.
 • A sűrű levű gulyás és a gulyásleves közötti különbséggel magyarázható, hogy külföldön paprikás ételként tekintenek rá, ellenben a leves verziót nem igazán ismerik.
 • gulyáslevest rengeteg módon el lehet készíteni, és ez örök vita a készítői között. Azonban vannak alapvető szabályok, amelyekben mindenki egyetért a készítésével kapcsolatban. Az egyik ilyen, hogy a gulyáslevest berántani óriási bűnnek számít. Ha a leves híg, akkor sem szabad lisztet használni a sűrítéséhez, hanem inkább paradicsompasztával kell az állagán javítani.
 • Van gombás, babos, zöldséges változata is, melyet hús hozzáadása nélkül készítenek. Ezt nevezik „hamisgulyásnak
 • Az első szakácskönyv, amelyben a gulyás receptje szerepelt, Rátz Zsuzsanna receptgyűjteménye volt, amelyet Miskolcon adtak ki 1816-ban.
 • A gulyás először a mosonmagyaróvári Fekete Sas vendég étlapjára került fel.
 • Manapság már annyira népszerű, hogy országszerte gulyásfesztiválokat rendeznek. Ezeken gulyásfőző versenyeken mérettethetik meg magukat a lelkes gulyáskészítő szakácsok.
 • A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével. Ezzel szemben a pörkölt ugyancsak paprikával készült, de itt az apróra vágott hagyma nagyobb szerepet játszik, a leve sűrű, mártásszerű, maga az étel pedig raguhoz hasonlítható…-tudjuk meg Gundel Károly meghatározásból.

Egy recept a sok közül

Nem maradhat el írásunkból a gulyásleves receptje. Millió változata létezik, így mindenki döntse el, hogy mennyire felel meg az itt található a saját receptjében leírtaknak, és mit csinál sokkal jobban, mint ahogy itt le van írva. A titok a zsír, a hagyma, a pirospaprika, a só és a hús. Csak ennyi. És hogy szívvel és szenvedéllyel készítsük.

Hozzávalók:

 • 70 dkg marhahús lábszár vagy lapocka
 • 2 darab közepes méretű vöröshagyma
 • 4-5 darab kisebb krumpli
 • 4-5 darab közepes sárgarépa
 • 2 darab fehérrépa
 • 1 közepes fej zeller
 • 1 teáskanálnyi őrölt kömény
 • 1 paprika
 • 2 darab közepes paradicsom
 • 5 gerezd fokhagyma
 • 1 evőkanálnyi pirospaprika
 • 1 csokor friss petrezselyem
 • só és bors ízlés szerint
 • babérlevél
 • zsiradék

A gulyásleves nem egy gyors étel, így szánj rá legalább két és fél órát az elkészítésére. Először mosd meg a húst és vágd egységes méretű kockákra. Azért fontos, hogy egyforma méretűek legyenek, mert így egyszerre fognak megpuhulni. Tisztítsd meg a zöldségeket, majd vágd kockára a hagymát. Egy nagy lábasba tedd a zsiradékot. Általában sertészsírt szoktunk használni hozzá. Fonnyaszd meg a hagymát, és amikor már üveges, öntsd fel egy deci vízzel, és keverd hozzá a pirospaprikát.

Amikor a víz elfőtt, add hozzá a húst és a köményt, és pirítsd le a húst, míg fehér színt nem kap. Ezután add hozzá a paprikát, a paradicsomot és a babérlevelet, majd tegyél rá fedőt és így főzd tovább. Amikor a hús megpuhult, add hozzá a zöldségeket, kivéve a fokhagymát és a petrezselymet.

Öntsd fel vízzel, aszerint, mennyi adagot szeretnél és főzd 25-30 percig. Ezután tedd bele a fokhagymát és a feldarabolt petrezselymet, majd főzd további tíz percig. A gulyásleves ráadásul azért igazán csodálatos, mert melegítve egyre jobb és jobb lesz. Ízlés szerint fogyaszthatod erős paprikával, és finom, friss kenyérrel.

Fotó: Bernhardt Bettina/ Versenyfotó

(via agroinform.hu)