Külpol

A Palesztin külügyminiszter szerint elfogadhatatlan az ENSZ BT tétlensége

Elfogadhatatlan az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tétlensége a gázai konfliktussal kapcsolatban – jelentette ki kedden New Yorkban a palesztin külügyminiszter.

Rijád al-Malki szerint Izrael vérengzést követ el Gázában, amit az ENSZ-nek kötelessége lenne megállítania, de ebben kudarcot vallott, ami elfogadhatatlan.

“Nem bántja az emberségüket 56 év izraeli gyarmatosító megszállása, a terrorista gyilkosságok, a pusztítás és az éhezés, amelyet a palesztinoknak most is el kell szenvedniük?”

– tette fel a kérdést a palesztin politikus az ENSZ BT ülésén.

Az ENSZ BT a múlt héten elutasította azt az orosz határozati javaslatot, amely humanitárius tűzszünetre szólította volna fel minden felet, és nem nevezte volna meg a Hamászt, amit a nyugati nagyhatalmak nem tudtak elfogadni. Egy másik, a többség támogatását bíró javaslatot az Egyesült Államok vétózta meg, mert nem mondta volna ki, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok saját határozati javaslatot köröztet a tagok között, amely azt mondaná ki, hogy minden államnak joga van az egyéni és a kollektív önvédelemhez.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már mintegy 5800 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

Fotó: Wikimedia Commons

Vélemény, hozzászólás?