Belföld

A Momentum kiperelte: az OMSZ “kamutanulványra” alapozva alakította át az ügyeleti rendszert

Dr Kerekes László, a Momentum hajdúszoboszlói polgármester-jelöltje és Kiss László, a Momentum hajdúsági képviselője a Facebookon számoltak be róla, hogy másodfokon is pert nyertek az Országos Mentőszolgálat ellen, így annak ki kellett adni azt a tanulmányt, amelynek alapján drasztikusan csökkentették az háziorvosi ügyeleteknek a számát az országban – tájékoztatta a Közbeszédet a Momentum szóvivője.

Az anyagot elolvasva világossá vált számomra, hogy egy kamutanulmányról van szó, ami semmilyen módon nem támasztja alá az orvosi ügyeleti rendszer elmúlt évben történt átalakítását. A “tanulmánynak” még szerzője sincs: senki, aki névvel vállalná a szakmai felelősséget a benne leírtakért. Nem csoda, hiszen inkább egy leíró jellegű adathalmaz, mint egy összehasonlító statisztikai alapelveket betartó tanulmány, tele elmaszatolt elemzésekkel és azokból levont helytelen következtetésekkel

– írja a tanulmánnyal kapcsolatban Dr. Kerekes és kiemeli, hogy már az adatok felvételénél súlyos hiányosságok történhettek, hiszen a “tanulmányban” is elismerték, hogy egy félkész informatikai rendszert használtak az adatok rögzítésére.

A Momentum polgármester-jelöltje azt írja:

Már az új ügyeleti rendszer Hajdú-Bihar megyei tesztidőszaka alatt az volt a benyomása a részt vevő ügyeletes orvosoknak, hogy egy irányított adatgyűjtés zajlik arra, hogy egy már eldöntött rendszert igazoljanak. A “tanulmányt” látva megerősödött bennem, hogy ez történt. Hiszen egy inkább ismeretterjesztő jellegű kiadványnak megfelelő minőségű dokumentummal próbáltak egy országos szintű gyökeres átalakítást alátámasztani

Bejegyzése végén Dr. Kerekes hozzáteszi, hogy 1,1 milliárd forint EU-s pénzt költöttek el erre a tesztidőszakra és nyilvánvaló, hogy az átalakításnak nem szakmai okai voltak, hanem így akartak pénzt spórolni az emberek egészségügyi ellátásán.

Fotó: Pixabay