Belpol

A Momentum benyújtotta a magyar parlamentnek az Isztambuli Egyezményt

Donáth Anna pártelnök szerint most van itt az ideje a ratifikálásnak.

A Momentum benyújtja a magyar parlamentnek a nők elleni és a családon belüli erőszak megakadályozásáról szóló Isztambuli Egyezményt ratifikálásra, melyre a kormány évek óta nem hajlandó.

Donáth Anna, a Momentum elnöke felhívta a figyelmet, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter korábban úgy indokolta a kormány elutasító álláspontját:

“Az Isztambuli egyezmény politikai hiszti. A nők helyzete a legjobb állapotban van Magyarországon, nem kell választani a család és munka között, a kormány fellép a családon belüli erőszak ellen is. Az áldozatsegítésben, szociális és családpolitikában minden védelem adott”.

Donáth ennek kapcsán elmondta:

“Személyesen is vitáztam akkor erről Varga Judittal, akinek a szeme sem rebbent akkor, amikor azt állította, a nők helyzetével minden rendben van Magyarországon.  Ugyanaz a Varga Judit mondta ezt, aki nemrég azt nyilatkozta, hogy férje, Magyar Péter éveken át terrorizálta, verbálisan és fizikailag is bántalmazta. A Momentum évek óta követeli az Isztambuli Egyezmény ratifikálását. Zéró toleranciát hirdetünk a családon belüli erőszakkal szemben. Az egyezmény végeredményben minden családon belüli erőszak áldozatán segíthetne, legyen szó férfiakról vagy nőkről, fizikai, verbális vagy mentális bántalmazásról. Ha valamikor, akkor most eljött az idő, hogy a kormány is belássa ennek szükségességét, és megszavazza a Momentum előterjesztését a parlamentben”.

– fogalmazott Donáth Anna.

Címlapkép: nokert.hu

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.