Belföld

A Médiatanács nem marasztalta el a HírTV-t a háborús átverésért

A Médiatanács e heti ülésén úgy döntött, büntetlenül hagyja azt a még júliusban történt esetet, amikor a fideszes médiaholdinghoz tartozó HírTV egy évekkel ezelőtti felvételről azt próbálta elhitetni a tévénézőkkel, hogy ez egy friss videó, és hogy ezen ukránok egy kocsmában ünnepelték a kercsi híd felrobbantását.

Media1 leplezte le elsőként idén júliusban, a HírTV adásának másnapján, hogy a csatorna egy hét évvel ezelőtti futballszurkolói felvételt adott le hírműsoraiban, azt állítva, hogy azon a Krím-félszigetre vezető híd megtámadását ünneplő ukránok látszanak. A valóságban a riportban angol szurkolók ünnepelték a 2016-os labdarúgó-Eb alakulását, a híd felrobbantását pedig aligha ünnepelhették, hiszen az idén júliusban történt.

Az eset kirobbanása után a médiahatóság a Media1.hu érdeklődésére először azt közölte, hogy szerinte nincs jogköre eljárni a televíziókban megvalósuló hírhamisítások esetén. Ezután többen panaszt tettek a kizárólag kormánypárti szavazatokkal megszavazott tagokból álló grémiumnál, mivel úgy vélekedtek, hogy a HírTV hamisításával kimerítette a médiatörvény gyűlöletkeltés és kirekesztés tilalmára vonatkozó szabályait.

A MÚOSZ is felszólította Médiatanácsot, ne szabotálja el az eset kivizsgálását, lépjen fel a hírhamisítókkal szemben.

Több mint egy hónapos szabadsága végével, egy héttel ezelőtt a Médiatanács megint nem tűzte napirendjére a botrányos esetet, a testület azonban e heti ülésén már nem tudta tovább parkoltatni az ügyet, és szeptember 7-én, az esti órákban kiadott egy közleményt a heti ülésén született döntésekről. Az e heti közlemény végére hagyták a legfontosabb döntésüket, hogy nem büntetik meg a Hír Televíziót.

A Médiatanács arra az álláspontra helyezkedett, hogy nincs jogköre a hírhamisítások ügyében fellépni. Az elvben a médiaszolgáltatók törvényes működését felügyelni hivatott grémiumnál közölték, hogy szerintük a riport (amely ugye hamisan vádolta meg az ukrán népet valamivel) nem volt alkalmas az ukránok elleni gyűlöletkeltésre, így az emiatt tett bejelentéseket is lesöpörte az asztalról a testület.

További részletek, a hamisítást bizonyító videókkal: https://media1.hu/2023/09/07/a-mediahatosag-a-fideszes-hirhamisitok-partjara-allt-nem-kap-birsagot-a-hirtv-a-haborus-nagy-atveresert/

(forrás: media1.hu, muosz.hu)

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük