Belföld

Ime 7 kedvelt élelmiszer Magyarországon, ami más országokban tiltólistás

1/7 Meglepetés tojás

A meglepetés tojások sokunk gyermekkorát megszépítették, nemcsak a finom, roppanós tejcsokoládé miatt, hanem mindenekelőtt a bennük lapuló kis játékok miatt. Az Egyesült Államokban viszont éppen ezért kerültek tiltólistára. Az 1938 óta érvényben lévő törvény szerint a kisgyermekek védelme érdekében tilos olyan édességet árusítani, ami „ehetetlen tárgyat” tartalmaz. Ez vonatkozik az importra is, és azoknak, akik figyelmen kívül hagyják a szabályozást az országba való belépéskor, súlyos bírságot kell fizetniük.

2/7 Rágógumi

Élet rágógumi nélkül? Sokak számára egyenesen elképzelhetetlen, Szingapúrban azonban ez maga a valóság. Az ázsiai nagyvárosban a rágógumi fogyasztása csak akkor megengedett, ha annak terápiás oka van, például a dohányzásról való leszokást segíti elő. Mivel Szingapúrban kifejezetten ügyelnek a tisztaságra, az, aki kiköp egy rágógumit az utcán, bűncselekményt követ el.

3/7 Mák

Ugye te is nehezen tudnád elképzelni, hogy idehaza egy család asztalára sem kerül karácsonykor mákos bejgli, év közben pedig egy pékségben sem találhatnánk tökös-mákos rétest, mákos csigát vagy mákos brióst? Tajvanon, Szingapúrban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben viszont mindenkinek le kell mondania a mákos finomságokról, méghozzá a benne fellelhető ópium, vagyis a mák éretlen termésének a levegőn koaguált nedve miatt, hogy ezáltal is csökkentsék a kábítószer-terjesztés esélyét.

4/7 Nyers tej

A feldolgozatlan tejet Kanadában, Skóciában, Ausztráliában és több amerikai államban is tilos a törvény szerint forgalomba hozni, ugyanis az ottani hatóságok veszélyesnek ítélték meg a benne esetlegesen jelen lévő kórokozókat. A törvény kiterjed a feldolgozatlan tejből készült termékekre is, ezért ha ezekben az országokban jársz, a camambertet és az emmentáli sajtot is hiába keresed az élelmiszerboltok polcain vagy a termelői piacokon.

5/7 Haggis

A skótoknak ugyan le kell mondaniuk a camambertről és az emmentáli sajtról, van azonban egy nemzeti ételük, amit ők bátran, egy másik ország lakosai viszont egyáltalán nem fogyaszthatnak. A haggis tulajdonképpen töltött birkagyomor, amiben ledarált belsőségek, zabpehelyliszt és fűszerek keveréke található, és leggyakrabban a szintén tradicionálisnak számítő clapshottal tálalják, ami egy répából és krumpliból készült püré. Amerikában viszont ennek a különleges fogásnak tilos az asztalra kerülnie, ugyanis nagyjából 40 éves törvény tiltja a birkatüdő értékesítését, aminek a zsírja szintén összetevője a haggisnak.

6/7 Libamáj

A libamáj számos országban, köztük Magyarországon is kimondottan ínyencségnek számít, és számos különleges fogás készíthető belőle. Indiában azonban tiltólistás, mivel nagy többségében hízlalással érik el azt, hogy a libamáj minél nagyobb legyen, és kegyetlenségnek tartják. Talán mi sem bánnánk, ha több ország számára követendő példa lenne ez a törvény, és le kellene mondanunk róla, hogy cserébe több állatot kíméljünk meg a szenvedéstől.

7/7 Kékáfonyás Kellogg’s Nutri-Grain szelet

Ha te is szereted a Kellogg’s Nutri-Grain szeleteit, akkor az áfonyásról Norvégiában, Finnországban és Franciaországban tartózkodva le kellene mondanod. Ezekben az országokban ugyanis a mai napig tiltólistás a reggeli nasiban is fellelhető kék ételszínezék. (via bien.hu)

Fotó: Pixabay

Kövessen bennünket a Facebookon is!

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?