Belföld

A Magyar Katolikus Egyház is megszólalt a kegyelmi botrányban

Az elmúlt napokban tematizálta a közbeszédet Novák Katalin kegyelmi ügye, ami után a köztársasági elnök lemondott. A folyamatban szerepet játszott Balog Zoltán volt miniszter, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, aki körül fogyni látszik a levegő. A református püspök ügyéről és a pedofíliáról megkérdeztük a Magyar Katolikus Egyházat – írja az index.hu.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden órákon át tartó meghallgatáson adott magyarázatot érintettségéről a kegyelmi botrányban Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Zsinatának székházában. Az egész országot megrázó botrány hatására lemondott Novák Katalin államfő, majd Varga Judit is bejelentette visszavonulását a közélettől. A református egyház felbolydult, Fekete Károly lemondásra szólította fel Balog Zoltánt, a másik két püspök azonban semleges álláspontra helyezkedett.

A pedofilbotrány tematizálja a közéletet és a hitvilágot is, ezért megkerestük a Magyar Katolikus Egyházat, hogy mi az álláspontja az ügyben.

Válaszában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata hangsúlyozta: a kegyelmi döntés az Apostoli Szentszékkel vagy a szentatyával és a katolikus egyházzal való egyeztetés nélkül született, hiszen ahhoz nem is szükséges az egyház véleményének kikérése. Balog Zoltán szerepével nem foglalkoznak, az ő ügye a Magyar Református Egyház illetékességi és felelősségi körébe tartozik.

A pedofíliával kapcsolatban viszont határozott állásponton van az MKPK.

A Magyar Katolikus Egyház álláspontja ifjúság- és gyermekvédelmi kérdésekben teljesen egyértelmű: ahogyan a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábban is hangsúlyozta, úgy most is megerősíti, hogy a gyermekek bántalmazása, az ellenük elkövetett visszaélés súlyos bűn és bűncselekmény, történjék az bárhol. A Magyar Katolikus Egyház szervezetei minden tudomásukra jutott esetben a Vatikánnal együttműködve a világinál szigorúbb szabályok alapján folytatják le vizsgálatukat.

Közölték továbbá, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az általa fenntartott Katolikus Pedagógiai Intézet néhány éve nemzetközi együttműködésben elindított egy gyermekvédelmi, prevenciófókuszú szervezetfejlesztési programot katolikus oktatási-nevelési intézmények számára. (via index.hu)

Fotó: Wikipédia

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük