Belpol

A helyiek megkérdezése nélkül ne épülhessenek vegyianyag-elosztók + VIDEÓ!

A Soroksárra tervezett vegyiüzem híre ismét komoly aggodalmakat okozott, hiszen a kormány ez idáig sem tartatta be az akkumulátorgyárakkal a munkaügyi és környezetvédelmi előírásokat. Az MSZP ezért határozati javaslatban kezdeményezi az akkumulátorgyár és vegyianyag-elosztók építési feltételeinek szigorítását.

A soroksári beruházással a kormány tovább folytatja az erőszakos iparosítást, hiszen a helyiek érdekeit figyelmen kívül hagyva döntenek a gyár létesítéséről. Az erőltetett gyárépítések komoly környezetvédelmi terhelést jelentenek, emellett probléma az is, hogy az akkumulátorgyárak a munkavédelmi és munkajogi szabályozásokat figyelmen kívül hagyják, majd könnyedén kifizetik a bírságokat.

Az MSZP szerint a környezetvédelmi, a munkajogi és munkavédelmi szabályokat egyaránt be kellene tartatnia a kormánynak, ezért a korábbi határozati javaslatot kibővítve a vegyianyag-elosztók feltételeinek szigorítását is kezdeményezzük.
  • A beruházást helyi népszavazáson támogassa a lakosok többsége.
  • A gyárak maradéktalanul tartsák be a vonatkozó környezetvédelmi és munkaügyi előírásokat.
  • Ne folyhasson építkezés olyan területen, melynek hektáronkénti átlagos aranykorona értéke a 25-öt meghaladja.

Az MSZP szerint nem így és nem ennyi akkumulátorgyárat kellene építeni, nem lehet erőszakkal rákényszeríteni a helyiekre a vegyiüzemeket.

 

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük