Külpol

A háború kezdete óta 8000 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre

A háború kezdete óta szélsőséges palesztinok mintegy 8000 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre – közölte csütörtökön este Tal Heinrich izraeli kormányszóvivő.

Az izraeli hadsereg legutóbb 7000 rakétáról számolt be, amelyekből legalább 550 a Gázai övezeten belül csapódott be.

A palesztin térségből indított lövedékek nagy részét a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rakétarendszer elfogja, ennek ellenére szórványosan jelentettek becsapódásokat a zsidó állam területéről. A hivatalos adatok szerint a kilőtt rakéták mintegy 90 százalékát tudják semlegesíteni.

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter a nap folyamán arról beszélt, hogy Izrael nem érdekelt a konfliktus kiszélesedésében, illetve abban, hogy a Hamász terrorszervezeten kívül más ellenséggel szálljon szembe. A Gázai övezet elleni szárazföldi művelet kapcsán megjegyezte, “nincs messze, amikor elérkezik a napja”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Izrael akkor fogja megindítani műveletét, amikor ehhez megfelelők lesznek a feltételek.

“A déli fronton vívunk háborút a Hamász ellen, de készek vagyunk minden fejleményre északon is, ahol a Hezbollah számos veszteséget szenved. Azonban nem érdekünk a háború kiterjesztése”

– mondta Gallant egy Iránnal való esetleges konfrontáció iránt érdeklődő újságírói kérdésre válaszolva.

A gázai egészségügyi minisztérium csütörtökön közzétett egy 212 oldalas dokumentumot, amely állítása szerint tartalmazza a több mint hétezer palesztin halott nevét és személyiigazolvány-számát. A tárca azt követően cselekedett így, hogy Joe Biden amerikai elnök és az izraeli hatóságok kétségbe vonták a Hamász által uralt Gázai övezet hatóságai által ismertetett adatokat.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek és mintegy 220-at elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta több mint hétezer ember halt meg az övezetben, a sebesültek száma pedig 18 500-hoz közelít.

Fotó: Euronews

Vélemény, hozzászólás?