Belföld

A DK közös ellenzéki listát állítana Budapesten, ha átírják a szabályokat + VIDEÓ

Ma reggel a parlament házbizottságában a Fidesz egyértelművé tette, hogy napirendre fogja tűzi a Mi Hazánk azon javaslatát, amely listás választássá alakítaná a jövő évi budapesti önkormányzati választást, ezzel egyértelművé vált, hogy valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást, hiszen a Fidesz ellenzéki javaslatot egyébként soha nem vesz napirendre – tájékoztatta a Közbeszédet Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője, országgyűlési képviselője.

A Mi Hazánk csak a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben – tette hozzá a szóvivő.

Kálmán Olga megjegyezte, a Fidesz tehát a választás előtt alig több mint fél évvel, a szabályok átírásával akarná mérsékelni a borítékolható budapesti önkormányzati vereségét. Ismertette továbbá, hogy a módosítás gyakorlatilag az országgyűlési választáson alkalmazott szabályokat ülteti át a budapesti önkormányzati választásra. Ezek értelmében ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet kívánnak indítani, akkor közös listát is kell állítaniuk. Ha nincs közös lista, akkor nem lehet az ellenzéknek közös főpolgármester-jelöltje sem – közölte a DK képviselője.

A Demokratikus Koalíció ezért kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson. A párt szerint ez elengedhetetlen egyrészt ahhoz, hogy Karácsony Gergely az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje legyen és győzni tudjon jövő júniusban, másrészt a közgyűlési többség is csak így biztosítható.

Kálmán Olga elmondta, tudjuk a feladatunkat és soha nem tévesztjük szem elől a célunkat, a Fidesz legyőzését. Ezért készen állunk összefogni és közös listát indítani a demokratikus ellenzéki pártokkal a budapesti önkormányzati választáson – tette hozzá.

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?