Belföld

676 millióba került elbontani a dubaji világkiállítás 10 milliárdos magyar pavilonját

Még 2019 márciusában összesen közel 21 milliárd forintot különített el a kormány a 2020/2021 telére tervezett – majd a Covid miatt egy évvel elhalasztott – Dubaji Expon való magyar részvételre.

A hathónapos eseményen való jelenlét a magyar kormány szerint különösen fontos, hiszen ez turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból is rendkívüli lehetőség – ennek fényében nem is meglepő a jelentős összegű büdzsé, amit a szervezésre biztosított a magyar állam – írja az mfor.hu.

A legnagyobb tétel maga a Makovecz-stílusban készült, faszerkezetes magyar pavilon építése volt, amit Aqua Roots of Hungary névre kereszteltek. Igen ám, viszont az épületre a világkiállítás befejezése után már nincs szükség, így hát azzal valamit kezdeni kell. Logikusan lebontani. Bár az épület kivitelezésével kapcsolatos közbeszerzésnek része volt a bontás is, az csak az Expo 2020 Kft. tavalyi évi beszámolójából derül ki, hogy pontosan mennyit is költöttek erre.

A részleteket ismertető kiegészítő mellékletből még az is tudható, hogy a turizmus szakmai tanácsadásra az expóval érintett két évben (2021,2022) összesen 943,3 millió forintot költöttek el, az üzemeltetési szolgáltatásra 1,5 milliárdot, valamint a külföldi rendezvény költségeként pedig 657 milliót.

Mindezeket az egyébként igen jelentős kiadásokat nem fedezték a bevételek: 2021-ben összesen 106,76 millió, 2022-ben pedig 330 millió forint folyt be a cég kasszájába. Ez még a bontásra sem lett volna elegendő. Ám ez nem is probléma, hiszen állami pénz jelentette a forrást a cég gazdálkodásához, ami meglátszik a beszámolóban is. Egyéb bevételként 2021-ben 17,3 milliárdot, 2022-ben pedig 2,7 milliárd forintot könyveltek el.

Viszont még ez is kevés volt. 2022-ben ugyanis az Expo 2020 Kft. az előző évi 57 ezer forintos nyeresége után 91,7 millió forintos veszteséggel zárt.

Bő másfél évvel a világkiállítás után elérkezett az idő, hogy a tulajdonos, vagyis a magyar állam végelszámolással megszüntesse a céget. Erről idén július 28-án született meg a döntés a társaság cégkivonata szerint, amit augusztus elsején be is jegyzett a cégbíróság.

Ennek megfelelően július 31-i zárással már el is készült a cég idei beszámolója, ami szerint 5 millió forintért eladták a látványtervek felhasználási jogait és emellé kaptak még 22,6 millió forint támogatást az államtól.

Ebből fedezték például a megmaradt egy fő foglalkoztatási költségeit és mások mellett még közel 10 millió forintot költöttek el szakértői és tanácsadói díjakra. Hogy másfél évvel a világkiállítás vége után milyen témával összefüggésben kellett tanácsadóra, szakértőre költeni, az már nem derül ki a dokumentumokból. (via mfor.hu, szerző: Székely Sarolta)

Címlapkép: Hungaryexpo2020

lapszemle

lapszemle

Vélemény, hozzászólás?