Belföld

Új képzés indult a Soproni Egyetemen

Drónpilótaképzés indult a Soproni Egyetemen, a gyakorlati oktatást 13 újonnan beszerzett pilóta nélküli repülő eszköz segíti – tudatta a felsőoktatási intézmény az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint az egyetem képzési profiljába tartozó szakterületeken az utóbbi évtizedben egyre nagyobb szerepet kaptak az automatizált légi megfigyelő és térképészeti rendszerek, és a jövő megkerülhetetlen kellékei lesznek.

A Soproni Egyetemen folytatott erdészeti, vadbiológiai és geoinformatikai kutatások során az elmúlt 15-20 évben rendszeresen használták a pilóta nélküli légi rendszereket, de alaptantervbe integrált tantárgyi képzés eddig nem volt.

A kihívásokra válaszolva indította az egyetem erdőmérnök kara februárban a Távpilóta (drónpilóta) alapismeretek megnevezésű tárgyat, amely heti két óra elméletet és két óra gyakorlatot jelent egy féléven keresztül.

A képzést a Geomatikai és Kultúrmérnöki Intézet, illetve a Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézet együtt működteti.

A tárgy oktatásához az egyetem első körben 13 drónt, szimulátorokat és egyéb segédeszközöket szerzett be, amelyek megalapozzák a gyakorlati készségek elsajátítását.

Az eszközparkot a kar a jövőben tovább bővíti, ami a képzésbe vont hallgatók számának növekedését is elősegítheti.

Az alapozó tárgyat az egyetem a jövőben további szakirányú képzések elindításával kívánja folytatni, így a gyorsan fejlődő pilóta nélküli légi rendszerek (UAS) alkalmazására felkészült szakembereket biztosít majd az erdészeti, természetvédelmi, környezetvédelmi, vadgazdálkodási, geomatikai és kultúrmérnöki iparágak számára.

Fotó: Pixabay