Belföld

Visszakoztak Orbánék: engedett a Fidesz-frakció kérésének a minisztérium

A jövő évtől is fenntartják az éves szaldó elszámolást a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított tíz éven át – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

A miniszter szerint brüsszeli elvárás volt, hogy vezessék be jövőre a bruttó elszámolást. Lantos Csaba most úgy döntött, hogy a kedvezőbb éves elszámolás marad és ezt alkalmazzák azokra is, akik 2023. szeptember 7-e éjfélig jelezték fejlesztési igényüket, nekik 2026 január elsejéig van lehetőségük befejezni a beruházásokat.

A mostantól beérkező újabb igények már egységesen a bruttó elszámolásba kerülnek.

„Megerősíthetem, hogy van mód az éves elszámolás fenntartására minden már meglévő beruházás esetében, sőt azoknál is, akik igényüket mostanáig benyújtották, de a fejlesztést még nem valósították meg” – mondta a miniszter.

Korábban azt lehetett tudni, hogy a kormány terve szerint január 1-jétől nemcsak az újonnan telepített lakossági napelemeknél szűnne meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is áttennék havi elszámolásba. A havi elszámolás sokkal kedvezőtlenebb a fogyasztóknak, komoly felzúdulást keltett a bejelentés.

Aztán úgy tűnt, hogy teljesen elromlik a matek, mire Kocsis Máté már korábban belengette, hogy visszaállítanák a napelemesek éves szaldóelszámolását. Aztán az Energiaügyi Minisztérium is elkezdte „érdemben vizsgálni” a Fidesz-frakció kérését, végül Lantos iparági szövetségekre és az energiahivatalra hivatkozva jelentette be, hogy meggyőződött arról, van értelme meghagyni a rendszert. (via Telex)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük