Pletykafészek

Vécéteszt: a nyitott fedél akár másfél méteres magasságba permetezi a kórokozókat

Sok családban az egyik legidegesítőbb vita a vécé fedele körül forog: nők szerint le kell hajtani, a férfiak végül engednek, de aztán a következő öblítésnél már gyakran „elfelejtik” az egészet, ami veszekedést generálhat. Egy új kutatáson alapuló, úgymond vécé etikett azonban egyszer és mindenkorra megoldhatja a vitát: eszerint az ülőkét mindenkinek le kell csuknia, aminek higiéniai okai vannak.

A vécé rengeteg baktériumot terjeszthet

Egy új dél-koreai tanulmány szerint a nyitott vécé az öblítés során legalább kétszer annyi baktériumot terjeszthet a környezetében, mint egy csukott fedelű.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek: amikor lehúzzuk a vécét, nem csak a szennyvizet tüntetjük el; ez egy olyan „kilövőállás”, amely mikroszkopikus részecskéket juttat a levegőbe, amelyek némelyike potenciálisan betegséget okozó kórokozókkal van tele.

A Coloradói Egyetem (University of Colorado Boulder) kutatói ezért arra vállalkoztak, hogy – szó szerint – fényt derítsenek erre a láthatatlan fenyegetésre.

Zöld lézersugarakkal világították meg az öblítő vécé által kibocsátott aeroszolfelhőt, és így felfedték, hogy a vécékagylóból származó részecskék hogyan kerülhetnek a levegőbe, és hogyan jelenthetnek potenciális egészségügyi kockázatot a nyilvános illemhelyeken tartózkodó egyének számára. Az eredmények megdöbbentették a kutatókat: az öblítés során kilökött részecskék másodpercenként akár 200 centiméteres sebességet is elérhetnek, és másodpercek alatt közel 1,5 méter magasra emelkedhetnek a talaj fölé.

Ezenkívül az 5 mikronnál kisebb részecskék több mint egy percig is megmaradhatnak a levegőben, és számos irányba, többek között felfelé és a falak mentén is terjeszthetik a kórokozókat, akár messze a keletkezési helyüktől.

Ezeket az eredményeket egy korábbi, 2020-ban készült kínai tanulmány is tükrözte, amely számítógépes modell segítségével azt mutatta ki, hogy az öblített vécéből származó víz akár méteres magasságra is képes kipermetezni a részecskéket.

Ha valami olyasmiről van szó, amit nem látunk, akkor könnyű úgy tenni, mintha nem is létezne. De ha egyszer megnézzük ezeket a videókat, soha többé nem fogunk ugyanúgy gondolni a vécé-öblítésre. A vécé célja, hogy hatékonyan távolítsa el a szennyvizet a vécécsészéből, de ennek az ellenkezőjét is teszi, vagyis a tartalom nagy részét felfelé szórja

– mondta John Crimaldi, a tanulmány vezető szerzője, a Colorado Boulder Egyetem építő-, környezet- és építészmérnöki professzora a ZME Science online tudományos portálnak.

Az automatizálás segíthet

Egy nagy szöuli kórház, a dél-koreai Asan Medical Center kutatói egy olyan, automatizált vécé-öblítő rendszert fejlesztettek ki, amely csak akkor működik, ha a vécé fedele zárva van. Ennek az volt az oka, hogy

az öblítőrendszerekből származó cseppek – amelyek vizeletet, székletet és fertőző mikroorganizmusokat tartalmaznak – veszélyeztethetik a kórház nyilvános mosdóit használó betegeket.

 Az emberi ürülék olyan betegségeket okozó baktériumokat rejthet, mint az E. coli, a Staphylococcus és a Campylobacter, és a kórházi vécék különösen sebezhető sérülékeny pontokat jelentenek a kórokozók átvitelére.

A tudósok összehasonlító elemzést végeztek annak értékelésére, hogy mennyire képes ez az eszköz hatékonyan csökkenteni a mosdókban a felületi szennyeződést. A vizsgálatban nyolc betegmosdót vizsgáltak, négyet az automatikus öblítőberendezéssel, négyet pedig anélkül.

A szennyezettség méréséhez minden egyes fürdőszobában nyolc véragarlemezt helyeztek el a vécé körül, amelyek az öblítéssel szétszóródó baktériumrészecskéket rögzítették.

Miután a vécéket egyszer lehúzták ürülék vagy vizelet nélkül, a levegőben lévő részecskéket kilencven percig hagyták leülepedni a lemezeken. Ezután összegyűjtötték és két napig inkubálták őket, hogy lehetővé tegyék a látható baktériumtelepek növekedését.

Az eredmények azt mutatták, hogy jelentősen csökkent a baktériumszennyezés az automatikus öblítőberendezéssel felszerelt vécéket körülvevő felületeken. Az ilyen toalettek körüli felületeken átlagosan kevesebb mint feleannyi baktériumtelep volt, mint azokon, ahol nem volt ilyen eszköz. (via origo.hu)

Fotó: Pixabay

 

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények