Közélet

Vastag a bőr Tiborczék arcán – A turai kastély csak a kezdet volt, már tucatnyi ötcsillagos szállodában van érdekeltsége

A 27 milliárd forintos jachton pihenő Mészáros Lőrinc és a 299 forintos Hell jegeskávét fogyasztó Várkonyi Andrea képe mellett Tiborcz István ingatlanportfóliójának aktuális állásával kezdődött a hét. Eszerint a miniszterelnök családja az ötcsillagos prémiumhotelek piacának legfőbb szereplője Magyarországon.

Mit tudunk? A Tiborcz-féle ingatlanérdekeltségek listája a Válasz Online gyűjtése alapján annál is tekintélyesebb, mint amit idáig láthattunk. A lap 36, Tiborcz Istvánhoz köthető projektet szedett össze – számolt be a G7.hu.

Miből? A közvetlenül Tiborczhoz tartozó BDPST Group ingatlanvagyonán túl januárban egy azóta eltüntetett NAV-adatbázisból derültek ki a titkos magántőkealapok tényleges tulajdonosai. Ezekből egy sor további Tiborcz-érdekeltségre derült fény.

Felfejtett szálak: Orbán Ráchel férje több projektben a BDPST-tel közvetlen tulajdonos, máshol a Diófa Alapkezelő Zrt.-n, vagy pedig az Equilor Alapkezelő Zrt.-n keresztül jelenik meg, jellemzően résztulajdonosként. Az Equilor papíron nem az övé, hanem azé a Hornung Ároné, akinek szerepéről a Jellinek-pénzek sorsa kapcsán írtunk részletesen.

Számokban: a Tiborcz-érdekeltségnek tekintett projektek a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-pályázataból összesen közel 30 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást, valamint 133 milliárdnyi kormányzati befektetést és 180 milliárd forint „baráti” és állami hitelt kaptak.

Hotelbiznisz: a 36 listázott Tiborcz-érdekeltség közül 14 prémium kategóriás hotel, illetve szállodafejlesztés. Ez a meglévő ötcsillagos kínálathoz képest is rendkívül jelentős szegmenst képvisel.

Hol? A portfólió gyorsan bővül: a hét, már működő szálloda mellett hét másikat most építenek vagy alakítanak át. Előbbieket a nagyítható térképünkön kék, az újakat vörös színnel jelöltük.

Budapesten az ötcsillagos, de kisebb Verno House, valamint a D8 és a MOL-torony közelében felhúzott Radisson BudaPart után hamarosan nyílik a Vörösmarty térnél az új luxushotel, a Hotel Dorothea. Utána a még nagyobb Sofitel következik, majd a felújítás után jön a Jellinektől megvett Gellért Szálló. A három együtt majdnem ezer új topkategriás szállodai szobát jelent Budapesten

Vidéken a legismertebb turai kastély eltörpül az épülő hévízi gyógyszálló mellett, de a BDPST érdekelt az első vidéki, Debrecenben nyíló Hiltonban, és övék a Mészáros Lőrinctől átvett tarcali Andrássy Kúria is. Az Equilor ötcsillagos hotelt épít Tokajban és Sárváron, újítanak Galyatetőn (ez szintén Mészárosé volt korábban), és ott van a szántódi BalaLand, ahol Orbán Ráhel nyitott nemrég bababoltot. (via G7.hu)

A teljes írás ide kattintva olvasható.

(Címlapkép: Facebook)

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük