Belföld

Törvényjavaslatban nyújtják be Karsai Dániel eutanázia-kezdeményezését az ellenzéki pártok

A Momentum, a Párbeszéd és az MSZP a büntető törvénykönyvhöz nyújtott be egy módosító javaslatot, amely az öngyilkosságban való közreműködés tárgykörére vonatkozik.

A javaslat értelmében nem lenne büntethető az a személy, aki olyan, az orvostudomány jelen állítása szerint gyógyíthatatlan betegségben szenvedő személynek nyújt segítséget élete befejezéséhez, aki amúgy teljes tudatának birtokában van, javulása az állapotában kizárt, és aki olyan, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedésen megy keresztül, ami életnek aligha nevezhető.

A beteg nyilatkozatát közjegyzői okiratba foglalnák

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője hangsúlyozta: a jelenleg érvényes szabályozás szerint mindez asszisztált öngyilkosságnak számít és börtönbüntetéssel sújtható. Ezzel szemben szerinte el kell gondolkodni az emberi méltóság fogalmán, mert nem lehet tűrni, hogy valaki ilyen szenvedésen menjen keresztül. Mint mondta, a módosítás kizárja a visszaéléseket, mert a jogszabályt úgy módosítanák, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő személy döntését közjegyzői okiratba kellene foglalni.

Az ugyancsak Párbeszédes Szabó Rebeka pedig arra emlékeztetett, hogy Karsai Dániel és testvére, Karsai Péter korábban népszavazási kezdeményezésként is benyújtották mindezt, de az Nemzeti Választási Bizottság ezt elutasította, ezért a Kúriához is fellebbeztek. Szerinte jogos lenne népszavazást tartani a témában, és “álságos, gyűlöletkeltő nemzeti konzultációk helyett olyan kérdéseket feltenni, amelyek valóban érintik az életüket.”

Azt is elmondta, hogy a magyar társadalom több mint kétharmada pozitívan áll hozzá az eutanázia kérdéséhez.

A Momentum frakcióvezető-helyettese, Bedő Dávid hangsúlyozta, hogy szeretnék, hogy ez a téma továbbra is felszínen maradjon, és megpróbálnak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy lépjen az ügyben. Mint fogalmazott, megalakulásuk óta az emberi méltóságban hisznek, az eutanázia ügye pedig húsbavágó kérdés, amit a magyarok többsége támogat.

Az eutanázia kérdése azután lett téma az Országgyűlésben, hogy az ALS betegségben sznvedő 46 éves alkotmányjogász, dr. Karsai Dániel pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy méltósággal fejezhesse be az életét.

Az Euronews 2023 novemberében készített podcast-interjút Karsai Dániellel, aki egy évvel korábban kapta meg a diagnózist, miszerint amiotrófiás laterálszklerózisban szenved. Az ALS a központi idegrendszert érinti, lefolyása során izomgyengeség lép fel a motoros idegsejtek károsodása miatt.

Jelenleg nem létezik rá gyógymód, lassú testi leépülés vár ezekre az emberekre, miközben tudatuk végig tiszta marad. Négy hónappal ezelőtti találkozásunk óta Karsai Dániel állapota sokat romlott. (via Euronews)

Fotó: RTL

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények