Belföld

Titkolja a kormány, miért csak 3,1 százalékkal nőnek a nyugdíjak Magyarországon

Továbbra sincs kormányzati magyarázat, miért csak 3,1 százalékos korrekció jár az időseknek. Mindenesetre novemberi nyugdíj már ezzel az emeléssel érkezik, és vele együtt megkapják az érintettek a január-október hónapokra járó plusz összeget is. Ez nemcsak az öregségi nyugdíjasoknak jár, hanem még 27-féle ellátásra érvényes – számolt be a Népszava.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése után még sokan találgattak, mennyivel is nő az idősek ellátása. Az emelés mértékére vonatkozó félreértés oka az volt, hogy a kormányinfón a tárcavezető azt mondta: „mivel a nyugdíjas infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ezért a januári, 15 százalékos emelést további 3,5 százalékkal egészíti ki a kormány”. Majd hozzátette, a matematika sajátosságai miatt a már megemelt 15 százalékos nyugdíjhoz képest ez 3,1 százalékos emelés. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adata alapján augusztusban az átlagnyugdíj 210 415 forint volt, ami a korrekcióval 6522 forinttal 216 937 forintra emelkedik majd. A medián nyugdíj 186 420 forint volt, ez 5779 forinttal 192 199 forintra nő.

Amikor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Tranzit fesztiválon konkrét inflációs számokat mondott, abból azt lehetett kiszámolni, hogy a várható, átlagos éves infláció 17,5-17,7 körül lesz. Csakhogy a nyugdíjas infláció minden hónapban magasabb az általánosnál. Szintén a KSH számait alapul véve augusztusban az általános infláció 16,4 volt, a nyugdíjas 17,2. Júniusban 20,1 volt az általános, 21,2 a nyugdíjas, májusban 21,5 volt az általános, 22,9 a nyugdíjas. Tehát az idősekre vonatkozó pénzromlás 1-1,3 százalékkal mindig erősebb. Mivel nem valószínű, hogy ez a tendencia év végéig változik, az idősekre a legalább 19 százalékos prognózis lett volna a reális.

A törvény pedig úgy szól, hogy novemberben korrekciót kell fizetni, ha az első nyolc hónap alapján becsült infláció meghaladja a januári emelés mértéket. Ha a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedése magasabb, akkor azt kell figyelembe venni. A törvény és a számok alapján tehát legalább 4 százalékos emelés járt volna az időseknek. És, ha majd decemberben kiderül, hogy a kormány tényleg alulbecsült, akkor a különbözetet már senki nem fogja pótlólagosan kifizetni az időseknek – írja összefoglalójában a Népszava.

Kép: Freepik

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük