Belpol

Szolidaritás Fidesz-módra: lesöpörték az asztalról az MSZP időseket segítő javaslatát a bizottsági ülésen

A kormány csak retorikájában foglalkozik az idősekkel. A valóságban a nyugdíj előtt álló munkanélküliek ellátását törvénymódosítással megnehezítették. Az MSZP törvénymódosító javaslattal eltörölte volna a szigorítást és minimálbér-követővé tette volna a nyes-t, a Vállalkozásfejlesztési Bizottság hétfői ülésén ezt azonban leszavazta a kormánypárti többség – tájékoztatta a Közbeszéd szerkesztőségét Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Gurmai közleményében leírta, a kormány a nyes szigorításával sok idős munkanélkülit kizárt az ellátásból, akik pedig megkapják azt, nekik sem emelkedik automatikusan a minimálbérrel a kapott támogatásuk, csak ha ezt külön kérvényezik.

Az MSZP ezen kívánt törvénymódosítással változtatni, a nyes jogosultságára vonatkozó szigorítás eltörlésével és azzal, hogy az ellátás összege automatikusan emelkedne a minimálbér változásával kérelem nélkül. Ez több segélyt jelentett volna, valamint az adminisztrációs terhek is csökkenhettek volna.

A szocialista politikus hozzátette, hogy a Vállalkozásfejlesztési Bizottság ülésén a kormánypárti többség leszavazta az MSZP javaslatát, ez is jól mutatja: az idősek megbecsülése csupán egy üres szólam a kormány számára. Korábban Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje is fogadkozott az idősek megsegítésére, ma mégsem támogatta sem ő, sem a kormánypárt az MSZP javaslatát.

Fotó: Pixabay

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.