Külpol

Szlovéniában kéthetes sztrájkba kezdek a bírák és az ügyészek

Kéthetes sztrájkba kezdek szerdán a bírák és az ügyészek Szlovéniában az elmaradt béremelések miatt – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A bírák szövetsége a múlt héten döntött a részleges munkabeszüntetésről, miután a bírák és ügyészek csütörtökön egy órára felfüggesztették a munkát, mert a kormány és a parlament nem hajtotta végre határidőre az alkotmánybíróság döntését a bírák illetményének emeléséről.

A taláros testület még 2023 júniusában kimondta, hogy a bírák fizetése túl alacsony, ami sérti a bírói függetlenség és a hatalommegosztás elvét.

A bírósági eljárásokat a sztrájk ideje alatt korlátozni fogják, de ez nem jelenti azt, hogy ebben az időszakban teljesen elmaradnak a tárgyalások – közölte a legfelsőbb bíróság, hozzátéve, hogy az elnöklő bíró eseti alapon dönt majd a tárgyalások törléséről.

Az igazságügyi minisztérium tavaly kidolgozott egy sürgősségi törvényjavaslatot a bírák és az ügyészek fizetésének emeléséről, de ehhez nem sikerült megszerezniük a kormánykoalíció támogatását. A kabinet ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az igazságügyben az illetményeket a teljes közszféra átfogó bérreformjának részeként kezeljék.

A bírák szövetsége Robert Golob kormányfőt és Dominika Svarc Pipan igazságügyi minisztert lemondásra szólította fel. Utóbbi a sajtónak úgy nyilatkozott: lemondása nem vinné közelebb az ügyet a megoldáshoz, és arról biztosított, hogy hamarosan foglalkozni fognak a kérdéssel.

Az ügyvédi kamara támogatását fejezte ki a tiltakozással kapcsolatban, mivel az szerintük nem befolyásolja jelentősen az ügyvédek munkáját. A szervezet elnöke, Janez Starman az STA szlovén hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a bírák státuszát az alkotmánybíróság határozatával összhangban kell szabályozni.

Vélemény, hozzászólás?