Belpol

Siralmas és drámai helyzeteket szül az új ügyeleti rendszer

Az MSZP szerint áldatlan állapotokat tapasztalhatnak a betegek, mióta az egészségügyben a kormány bevezette az új ügyeletei rendszert.

Családtagok, hozzátartozók hiába várják, hogy szerettükhöz megérkezzen az orvosi segítség, a beteg sokszor szemük láttára szenved – erről Dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese tájékoztatta a Közbeszédet.

Gurmai elmondta, hogy az új ügyeleti rendszer drámai helyzeteket szül. A hírek szerint van, aki fél órán át próbálkozott, hogy a lábsérülése miatt segítséget kérjen, előállt olyan helyzet is, hogy azért nem tudtak ellátni egy fuldokló gyermeket, mert nem tudtak belépni az ügyeleti rendszerbe, valamint olyan esetre is volt példa, hogy hiába hívták a 1830-as ügyeleti számot, senki sem vette fel a telefont – ismertette.

Kiemelte, hogy a Magyar Orvosi Kamara számtalan alkalommal jelezte, hogy az új rendszer szinte működésképtelen. Az új ügyeletei rendszerben ráadásul alig maradt gyermekegészségügyi ellátás, miközben a kormány még azt is megtiltotta, hogy az önkormányzatok segíthessenek az ügyelet biztosításában. Ez nem ügyeleti reform, hanem egy kegyetlen és cinikus emberkísérlet – tette hozzá.

Az egészségügyi dolgozók hiába próbálnák nyújtani a tudásuk legjavát, ha a munkakörülmények akadályozzák a hatékony gyógyítást – zárta nyilatkozatát az MSZP politikusa.

Címlapkép: Gurmai Zita parlamenti felszólalása / Közbeszéd képernyőfelvétel

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.