Belföld

Rétvári Bence: júliustól felgyorsul a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárása

Júliustól felgyorsul a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárása – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Rétvári Bence azt írta, “a hó elején lépett hatályba az a friss törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a kórházakban hagyott újszülött gyermekeket minél hamarabb örökbe lehessen adni”. A törvénymódosítás célja, hogy az újszülött a lehető leggyorsabban gondoskodó családhoz kerülhessen – fűzte hozzá.

Közlése szerint az új szabályozás az inkubátorba helyezett gyermekekre vonatkozó szabályozást ülteti át az újszülött osztályokon hagyott gyermekekre, amikor az édesanya a gyermekét hátrahagyva távozik a kórházból és sem ő, sem más rokon nem tesz lépéseket, hogy a kapcsolatot újra felvegye az újszülöttel. Amennyiben hat héten belül sem az édesanya, sem más hozzátartozó nem jelentkezik a gyermekért a kórházban, úgy a csecsemő lemondó nyilatkozat nélkül örökbefogadhatóvá válik, és így elindulhat az örökbefogadási folyamat – ismertette az államtitkár.

“Az elmúlt hónapokban már havi átlagban mintegy kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Ma Magyarországon több mint ezer alkalmassági határozattal rendelkező, örökbefogadásra várakozó szülő szeretne 0-3 éves kor közötti gyermeket örökbe fogadni. A törvénymódosítás segít abban, hogy akik nem tudnak vér szerinti családjukban felnevelkedni, azok minél gyorsabban egy szerető, gondoskodó családhoz kerülhessenek” – fogalmazott Rétvári Bence.

Ezeket olvasta már?

Fotó: Lehoczky Péter/MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük