Gazdaság

Rendkívüli hír érkezett a minimálbérről – gyökeres változások jönnek

Jövőre 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum a formálódó bérmegállapodás alapján, azonban középtávon már az európai bérminimum alapjait tennék le a szakszervezetek és a munkáltatók.

Jövőre 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum az érdekképviseletek formálódó megállapodása alapján. Az idei bértárgyalásokon azonban ennél is tovább mennének a szakszervezetek és a munkáltatók, az európai minimálbér alapjait is letehetik – írja az Economx.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a portál megkeresésére elmondta, hogy a szakszervezet arra tett javaslatot, hogy leghamarabb 2027-től a jelenleg központilag megállapított, középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimumot az úgynevezett bértarifa rendszer váltsa fel, vagyis ágazatonként állapodjanak meg az érdekképviseletek az adott ágazatra, szakmára vonatkozó bérminimumról.

Idén a minimálbér bruttó 232 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 296 400 forint, a kettő közötti különbséget úgy szüntetnék meg, hogy a minimálbér jóval nagyobb mértékben emelkedne a következő években, mint a garantált bérminimum. A Munkástanácsok által előterjesztett, több éves átmenetet tartalmazó programról már egyeztettek is a munkavállalói oldallal, amely támogatta az elképzelést. Ennek megfelelően már a jövő héten érdemben tárgyalni fogja a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett, hogy a garantált bérminimumot 2006-ban azért vezették be, hogy a végzettséggel rendelkező munkavállalók bére magasabb legyen, mint a minimálbér a magasabb munkanélküliség mellett. Palkovics szerint most érkezett el az idő arra, hogy a 2006 óta gyökeresen átalakuló munkaerőpiachoz jobban alkalmazkodó bérrendszer segítse a munkavállalók életszínvonalának javulását.

Az idei bértárgyalásokon egyelőre csak a 2024-es minimálbérekről állapodnának meg, míg a közép- és hosszútávú programokról jövőre várható érdemi döntés. A Munkástanácsok elnöke szerint már jövőre dönteniük kell a képviseleteknek a pontos menetrendről, valamint a garantált bérminimum kivezetéséről, ez pedig szükségessé teszi, hogy 2025-től több évre előre meghatározzák a minimálbérek emelésének mértékét. (via szeretlekmagyarorszag.hu)

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük