Belföld

Pintért is meghallgatná a DK a védőnői hálózat válsága miatt – Óriási károktól szenved az ágazat

Alig fél év alatt már óriási károkat okozott a védőnői ellátásban az Orbán-kormány, amely július 1-én elvette az ágazatot az önkormányzatoktól – tájékoztatta a Közbeszédet Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke.

Varga Zoltán közölte: a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint ötezer körzetből 650-ben csak helyettesítéssel tudják megoldani az ellátást, 277 területi és 50 iskolai védőnői állás pedig betöltetlen.

Varga Zoltán tájékoztatásul adta, hogy a kisgyermekek és édesanyák egészségét fenyegető krízishelyzet miatt az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnökeként Pintér Sándor belügyminiszter rendkívüli bizottsági meghallgatását kezdeményeztem december 4-ére.

A Demokratikus Koalíció szerint szociáldemokrata fordulat nélkül a védőnői szolgálat gyors leépülése folytatódni fog, hiszen minden közszolgáltatás tönkre megy, amelyet az Orbán-kormány elvesz az önkormányzatoktól – közölték.

A párt szerint ezért épültek le az állami iskolák és kórházak, és ezért tiltakoznak most az önkormányzatok a szakrendelőik államosítása ellen. Ezért mint a képviselő fogalmazott, a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után.

Ígéretük szerint vissza fogják adni az önkormányzatoknak a védőnői ellátást, amelyek azt vállalják, hogy tisztességes fizetést fognak adni a védőnőknek és az egészségügyi dolgozóknak.

Címlapkép: védőnő, fotó: Pixabay

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?