Pletykafészek

Őszi krémes sütemény: a szezon legfinomabb krémes desszertje

Ahogy beköszönt az ősz, a hűvös esték és a színes falevelek mellé jól esik valami édes, krémes és melengető desszert. Ez az őszi krémes sütemény a klasszikus krémes egy selymesebb, fűszeresebb változata, amelyben a vaníliás és enyhén fahéjas krém tökéletes harmóniában van a ropogós tésztával és a könnyű habbal. Ideális választás egy családi vasárnapi ebéd után, vagy ha egy kis őszi hangulatot szeretnél varázsolni a konyhádba.

Hozzávalók (kb. 6-8 szelethez)

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt

  • 10 dkg vaj

  • 5 dkg porcukor

  • 1 tojássárgája

  • 1 evőkanál tejföl

  • csipet só

A krémhez:

  • 6 dl tej

  • 6 tojássárgája

  • 15 dkg cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 4 evőkanál liszt vagy keményítő

  • 5 dkg vaj

  • 1 teáskanál őrölt fahéj (opcionális)

A tetejére:

  • 3 dl habtejszín

  • 1 csomag habfixáló

  • 1 evőkanál porcukor

  • csipet fahéj a díszítéshez

Elkészítés

  1. A tészta:
    A lisztet, a vajat, a porcukrot, a tojássárgáját, a tejfölt és a sót gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Két egyforma részre osztjuk, majd az egyik adagot sütőpapíron kinyújtjuk és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. A másik lapot is ugyanígy elkészítjük.

  2. A krém:
    A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és fokozatosan a tejet. Kevergetve, lassú tűzön sűrűre főzzük. Amikor kész, belekeverjük a vajat és (ha szeretnénk) a fahéjat is. A krémet hagyjuk kissé kihűlni.

  3. Összeállítás:
    Egy tésztalapot tepsibe fektetünk, ráöntjük a meleg, de nem forró krémet, majd a másik tésztalappal lefedjük. Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen.

  4. A teteje:
    A tejszínt a habfixálóval és porcukorral kemény habbá verjük, majd a sütemény tetejére simítjuk. Végül megszórjuk kevés fahéjjal.

Tálalás és tippek

A süteményt érdemes szeletelés előtt 10 perccel kivenni a hűtőből, hogy a krém kicsit lágyabb legyen. Ha még ősziebb ízvilágra vágysz, a krémbe egy kevés sütőtökpürét is keverhetsz – mennyei lesz.

Ez az őszi krémes nemcsak a szezon ízeit idézi meg, hanem egy csipetnyi otthonosságot is hoz minden falatba. Kívül roppan, belül krémesen lágy, és garantáltan mindenkit elvarázsol az asztalnál.

Címlapkép: Közbeszéd

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük