Belföld

Óriási meglepetés a magyar boltok kasszáinál

2024 februárjában a fogyasztóiár-index 3,7 százalékos, míg az élelmiszerek árindexe már csak 2,2 százalékos volt 2023 azonos időszakához képest. Az árak emelkedésének lassulása tehát folytatódott, miközben a januári nyugdíjemelés után februárban a 13. havi nyugdíj is megérkezett.

Mindez azt jelentette, hogy a múlt hónapban a nyugdíjasok kétszer akkora összegből gazdálkodhattak, mint egyébként.

Mindezek fényében ismét elkészítettük az úgynevezett zsemleindexet: az alábbiakban néhány alapvető élelmiszeren keresztül megvizsgáljuk, hogy mire elég az átlagos magyar öregségi nyugdíj. Aligha árulunk el nagy titkot ha már most elmondjuk, hogy a februári dupla nyugdíjnak köszönhetően a múlt hónap talán az év leggondtalanabb hónapja volt a nyugdíjasok számára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt pénteken publikált friss adatai szerint februárban már csak 3,7 százalékos volt a fogyasztóiár-index 2023 azonos időszakához képest. Az élelmiszerárak emelkedése még ennél is alacsonyabb, 2,2 százalékos szintre csökkent az év második hónapjában.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index a kettő között alakult – a januári 3,9 százalék után februárban 3,6 százalékos volt.

ellemzően a lakosság egyéb rétegeinek esetében még ennél is alacsonyabb szintre süllyedt a februári árindex. Az egyetlen kivételt a magas jövedelmű háztartások jelentették – bár az ő esetükben is csökkenés volt megfigyelhető, ám a végeredmény még így is meghaladta a többi társadalmi réteg árindexét (január → februári változás):

  • nyugdíjasok: 3,9% → 3,6%,
  • alacsony jövedelmű háztartások: 3,7% → 3,1%,
  • a közepes jövedelmű háztartások: 3,4% → 3,3%,
  • a három és több gyerekes háztartások: 3,7% →3,3%,
  • magas jövedelmű háztartások: 4,7% → 4,6%.

Mire volt elég a dupla nyugdíj?

A KSH 2024 januárjára vonatkozó adatai szerint 230 940 forint volt az átlagos öregségi nyugdíj az év első hónapjában. A februárban érkező 13. nyugdíj miatt azonban mi most nem ennyivel, hanem ennek az összegnek a kétszeresével, azaz 461 880 forinttal számoltunk, amikor megvizsgáltuk, hogy a februári árakat figyelembe véve hány darabot/kilót/litert tudott (volna) egy átlagos nyugdíjas megvásárolni az általunk kiválasztott tíz termékből.

Indexünk névadó termékének, a zsemlének egészen minimális mértékben emelkedett a fogyasztói átlagára, lényegében inkább stagnálásról beszélhetünk (66 → 67 forint/db).

Ezt a minimális drágulást természetesen bőségesen kompenzálni tudta februári dupla nyugdíj, így a januári 3 495 darabbal szemben a múlt hónapban 6 894 darabot vihetett volna haza egy átlagos nyugdíjas. A tojás darabára is csak minimális mértékben változott, igaz ellenkező előjellel (75 → 74 forint/db). Januárban ebből a termékből 3 076 darabot lehetett volna megvásárolni egy átlagos nyugdíjból, februárban viszont 6 250 darabot. (via penzcentrum.hu)

Fotó: Freepik

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények