Belpol

Orbán Viktor szerint nehéz hónapok következnek a fővárosban + VIDEÓ

Budapest csődben van, készen áll arra a kormány, hogy ennek felszámolásában segítsen – jelentette be Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszolva a parlamentben. A miniszterelnök szerint nehéz hónapok következnek a fővárosban.

Tiszteletben tartjuk a választások eredményét, mi változást szerettünk volna Budapesten, de tudomásul vesszük, hogy a fővárosiak másképpen döntöttek. Mindannyian tudjuk, hogy Budapest pénzügyi csődben van. Nehéz hónapok jönnek, segítségre lesz szüksége a városnak. Mi készen állunk arra, hogy ezt a csődhelyzetet valamilyen módon segítsük kezelni

– fejtette ki álláspontját Orbán Viktor, aki hozzátette, hogy a kormány az elmúlt években minden pénzt kifizetett Budapestnek, amelyre kötelezettséget vállalt. Sőt, annak többszörösét adta a fővárosnak. 

Orbán Viktor a Budapestet érintő csődhelyzeten kívül még számos más kérdést megválaszolt a szezonzáró parlamenti csörtén.

Elmaradtak a fejlesztések, mégis kiürült a kassza

Mint ismert, Karácsony Gergely főpolgármester az elmúlt 4,5 évben úgy élte fel a fővárosi büdzsét, hogy semmilyen fejlesztést, de még az alap tisztasági feladatokat sem látta el, vezetésének jelentős,  kézzelfogható eredménye nem volt tapasztalható. Közben Budapest csődközelbe került, Karácsonyék “elfüstölték”a Tarlóstól megörökölt 214 milliárd forintot és a rekordméretű, 1100 milliárdos iparűzési adót is. Mindennek dacára, a “csődpolgármester” logikátlannak tűnő intézkedésekkel spórolt, míg a másik oldalon Gyurcsány és Bajnai embereihez vándorolt a budapestiek pénze.

Míg a gazdátlan utcákon rugdostuk a szemetet, addig Karácsony hitelből fizetett prémiumot

Mint korábban megírtuk, az, hogy a „csődpolgármester” hitelből fizette a haveroknak a prémiumot, több mint bűn abban a helyzetben, amikor forráshiányra hivatkozva megemelte a BKV-jegyek árát. Karácsony Gergely főpolgármester 28 százalékkal drágította a buszjegyek árát. Nincs pénz, de az emelés előtt egy nappal még azért kiutalt 65 millió forint prémiumot a BKV és BKK vezetőinek… Összesen 65 millió forintot 9 embernek. Volt, akinek csaknem 10 millió jutott. A milliárdos, luxuséletet élő közművezér, Mártha Imre, talán a leghírhedtebb „Gyurcsány-fióka” például 8 milliót tett zsebre ez alkalommal. Ez éves alapbérének csaknem fele.  Az is nagyon „elegáns”, hogy míg Karácsony  „kitömte”  Márthát, annak emberei a budapesti közműcégeknél alacsony bérért keccsöltek – már amikor éppen nem tüntettek magasabb fizetésért, mint 2022-ben a kukások.

Megdrágult beruházások, baloldali korrupciógyanús ügyek

A „csődpolgármester” idején sorra dőlnek ki a baloldali csontvázak a szekrényből, a kispesti fehér poros ügytől a zuglói parkolási mutyiig. Mint kiderült, Karácsony miniszterelnöki előválasztását is kétes pénzekből finanszírozták, ekkor gurultak külföldről a dollárok, azóta sem adott rá választ a „csődpolgármester”, hogyan kerültek a „lakossági mikroadomány-ládikákba” kötegestül a dollár- és eurótízezrek. A Lánchídtól a Blaháig megdráguló beruházások, a kétes közbeszerzések szálai a várost uraló Gyurcsány-embereken át Karácsonyhoz is elvezetnek. Karácsony Gergely csúcsot döntött: soha ennyi korrupciós botrány, illetve hatósági nyomozás nem volt még fővárosi és kerületi ügyekben, mint a baloldal városvezetése alatt…

Mindennek ellenére a kormány felajánlotta segítségét a fővárosnak a csődhelyzet kezelésében. Ezt tekintheti úgy Karácsony Gergely – ha a szavazatok Vitézy Dávid kezdeményezésére történő újraszámlálása után is ő lesz a következő főpolgármester -, hogy új korszak nyílhat a fővárosi vezetés és a kormány viszonyában, ezek után ez csak rajta múlik.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

(via metropol.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények