Gazdaság

Orbán Viktor: a kínai autógyártók uniós büntetővámja miatt kereskedelmi háború réme fenyeget

Rossznak és átgondolatlannak tartja a miniszterelnök a legnagyobb kínai autógyártókra kivetni tervezett uniós büntetővámot. Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arra figyelmeztetett, hogy a lépés a kereskedelmi háború irányába tolja a gazdasági életet.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a legnagyobb cél és a legerősebb remény ezért az, hogy a büntetővám ideiglenes lesz, négy hónapra szól majd, és utána talán el tudják felejteni.

Mint mondta, az Európai Bizottság az európai autógyártók érdekeivel indokolja a büntetővám bevezetését, ugyanakkor a nagy európai vállalatok vezetői – akikkel Orbán Viktor tárgyalt az uniós elnökségre való felkészülés során – “kézzel-lábbal tiltakoznak” és “nem akarják, hogy akaratuk ellenére átkísérjék az utca egyik oldaláról őket a másik oldalára”.

Az ilyen rossz és átgondolatlan döntések kereskedelmi háború felé tudják eltolni a gazdasági életet, “kereskedelmi háború réme fenyeget” – figyelmeztetett a kormányfő, aki szerint bürokraták döntését keleti válaszlépés követheti.

Hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy ne legyen kereskedelmi háború, mert “mi abból élünk”, hogy amit megtermelünk Magyarországon, azt az egész világon el tudjuk adni, ha viszont kereskedelmi háború lesz, akkor a Magyarországon megtermelt árukat nem tudjuk eladni, és ez a végén a munkahelyeket is veszélybe sodorhatja.

Fotó: Pesti Bulvár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük