Belföld

Orbán politikai napraforgója már ott tart, hogy a magyar világnemzet

“Nekünk minden magyar számít, bárhol éljen a világban, és minden magyar számíthat is ránk – hangsúlyozta a korábban szocialista, most éppen KDNP-s Szili Katalin az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága autonómia albizottságának hétfői ülésén.

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó elképzelése szerint 2023-ra a világ magyarsága „Trianon óta sosem látott módon él együtt”. Mint mondta, a magyar kormánynak 2011 óta van nemzetstratégiája, amelynek mentén számos gyakorlati lépés történt az elmúlt évtizedben, például az, hogy a magyar kormány támogatja a határon kívüli magyar közösségek önigazgatási, önkormányzási törekvéseit.

„Elősegítjük a közösségek fennmaradását, támogatjuk a magyarságuk megőrzését, az egyéni és közösségi jogaik érvényesülését, a szülőföldön boldogulást, együttműködést” – fogalmazott, hozzátéve, a felelősségvállalást az alaptörvény is rögzíti.

Szili Katalin okfejtésének egyik magva, hogy a magyar közösségek „Ausztráliától Kanadáig, Dél-Amerikától Svédországig mindenütt ott vannak”, vagyis „elmondhatjuk, hogy ma már világnemzet vagyunk” – írta a Népszava.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?