Belföld

Orbán nagy ívből tesz a kárpátaljai magyarok kérésére: Ma is felszólal a parlamentben, hogy Ukrajna ellen hergeljen

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán felszólal a fideszes határozati javaslat parlamenti vitájában és kifejti álláspontját az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése ügyében – közölte az atv.hu-val. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A parlament szerdán tárgyalja azt az Ukrajnával kapcsolatos határozati javaslatot, amit Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője terjesztett be.

Az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslatot tárgyalja szerdán az Országgyűlés, amely elfogadhat több mint húsz előterjesztést is.

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor kezdődik az Ukrajnával kapcsolatos indítvány tárgyalásával.

Annak értelmében az Országgyűlés megállapítaná, hogy Ukrajna uniós csatlakozásához az előfeltételek nem teljesültek.

Az uniós tagállamoknak mindenekelőtt stratégiai vitát kell folytatniuk arról, hogy milyen viszonyra törekszik az Európai Unió Ukrajnával, és egy esetleges ukrán tagság milyen hatással lenne az Európai Unió költségvetésére, kohéziós és agrárpolitikájára – érvelnek az előterjesztők.

A hvg.hu azt írja, az uniós csúcs előtt nyílt levélben fordultak a kárpátaljai magyarok Orbán Viktorhoz és Charles Michelhez, az Európai Parlament elnökéhez, azt kérve, támogassák Ukrajna EU-csatlakozását.

Levelében az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség azt írta, Ukrajna komoly lépéseket tett a nemzeti kisebbségek ügyében, amit a Fidesz-kormány évek óta éles hangon kifogásol. A levelet több kárpátaljai politikus is aláírta.

A Politiconak egy névtelenséget kérő diplomata azt mondta, nem kell azzal foglalkozni, Orbán miért nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását. “Minek kell nekünk Orbán lelki alkatával foglalkoznunk? Most nem mindegy, hogy a pénzért csinálja, vagy elvből köti az ebet a karóhoz? A lényeg, hogy Moszkvának jó, amit csinál. Így inkább arról kellene tárgyalni, hogy a többiek mitévők legyenek.” (via MTI, hvg.hu)

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?