Külföld

Norvégia mindaddig szállít gázt Európába, amíg szükség van rá

Norvégia mindaddig szállít földgázt Európába, amíg szükség van rá, ugyanakkor azon is dolgozik, hogy a fosszilis energiahordozók felhasználása minél előbb megszűnjön – jelentette ki pénteken Espen Barth Eide norvég környezetvédelmi miniszter.

Véleményünk szerint stratégiailag fontos, hogy fenntartsuk a szállításokat, amíg szükség van földgázra, de mindeközben dolgozunk azon is, hogy ne legyen rá szükség, hogy földgáz helyett más energiaforrást használjunk

– magyarázta a norvég miniszter a Reuters hírügynökség által szervezett rendezvényen.

Espen Barth Eide arra számít, hogy a földgázból és kőolajból származó bevételek csökkeni fognak a norvég költségvetésben.

Túl vagyunk a csúcson, ezzel nagyon is tisztában vagyunk, és örülünk is neki, hogy a kőolaj és a földgáz szerepe fokozatosan csökken a gazdaságunkban

– hangoztatta a miniszter.

Espen Barth Eide szerint a nyugati országok felgyorsították az energiaátállással kapcsolatos terveiket az ukrajnai háború hatására. A miniszter arról is beszélt, hogy továbbra is lehetségesnek tartja, hogy a globális hőmérsékletemelkedést 1,5 Celsius-fok alatt lehessen tartani, de ezt nagyon nehéz elérni.

Kép: Jens Buttner/Europress/AFP | Illusztráció

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük