Pletykafészek

Nem a cukor a hibás! Ez a legfontosabb oka, hogy hasra hízol!

Aki sok sört iszik vagy más alkohol tartalmú italt fogyaszt, pocakja megnő. Ezt ma sokan teljesen elfogadott tényként kezelik. Ugyanígy az is, hogy a cukor hizlal. Vajon, miért hízunk pont a hasunkra?

És miért nehéz éppen a hasról eltüntetni a zsírpárnákat?

Létezhet, semmi köze a nehéz vagy cukros ételeknek a hasunkon megjelenő zsírhoz?

Egy új tanulmány szerint csakis egyfajta élelmiszer adalék tehető felelőssé.

Meg is mutatjuk, milyen élelmiszerek fogyasztását kerüljük, ha nem szeretnénk hasunkra hízni.

És azt is, miért!

Tudjuk, hogy az alkohol, rengeteg szénhidrát bevitele kevés sportolás mellett hizlaló és egészségtelen.

Gondoltuk…

Lehet nem is ez lenne a legegészségtelenebb?

A A Queen Mary University tanulmánya további meglepően hizlaló felfedezést tett. Élelmiszerek adalékanyaga az, ami hízékonnyá tehet.

Vajon mi lehet ez?

A SÓ!

Felnőttek napi szükséglete maximum 6 gramm a konyhai sóból. Ennél azonban a legtöbben jóval többet visznek be szervezetükbe.

Érdekes mennyiségeket fogyasztanak átlagosan az európai nők és férfiak konyhai sóból.

A nők átlagosan 6,33 grammot naponta. Ez meghaladja a ajánlott maximum mértékét.

Férfiak esetében ez a mennyiség extrém számot mutat. 8,78 grammot!

Kutatások szerint minden 1 gramm bevitt sómennyiséggel a felnőttek elhízási kockázata 26 százalékkal nőhet, míg a gyerekeké 28 százalékkal.

MI ENNEK AZ OKA?

A só megváltoztatja az anyagcsere folyamatot, a zsír szerkezete megváltozik, ezzel a zsíranyagcsere folyamata is megváltozik, a zsír nem tud kiürülni (távozni), helyette felszívódik a has tájékán.

MILYEN ÉLELMISZEREKET ÉRDEMES KERÜLNI, HA NEM SZERETNÉNK HASUNKRA HÍZNI?

Mindenekelőtt nagyon fontos a sóbevitel drasztikus lecsökkentése.

Első hallásra lehetetlennek tarjuk, mert azt gondoljuk, az ételeknek nem lesz íze. Pedig lesz, csak éppen teljesen másmilyen, mint, amit megszoktunk. Ráadásul érdekes új ízeket fedezhetünk fel.

FIGYELJÜK A SZÁMOKAT!

  • Csipsz: Átlagosan 100 grammonként 1,6 gramm sót tartalmaz. (Egy kicsit több, mint fél zacskó.)
  • Kolbászfélék: 100 gramm kolbász körülbelül 3,1 gramm sót tartalmazhat.
  • Fagyasztott pizza, amin például szalámi is található: Átlagosan 5,2 gramm sót tartalmazhat.
  • Vajas keksz: 100 gramm vajas keksz (Ez körülbelül 20 darab vagy fél csomag.) 1,5 gramm sót tartalmazhat, ami majdnem annyi, mint például a burgonyaszirom.
  • Két szelet teljes kiőrlésű kenyér: 112 gramm teljes kiőrlésű kenyér átlagosan 1,3 gramm sót tartalmazhat.

És visszatérve a felnőttek számára ajánlott napi sóbevitel mennyiségére, egészen elképesztő adatokat láthatunk.

Felnőttek ajánlott napi sóbevitelének mennyisége 6 gramm.

A felsorolt élelmiszerekkel és az átlagosan vizsgált mennyiségek egyikével sem lakhatunk jól egész napra. Most gondoljunk bele, mennyi sót fogyasztunk el naponta.

(via kiskegyed.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények