Pletykafészek

Mutatjuk, mit ültess fű helyett, hogy zöldellő kerted legyen

Szép kertet szeretnél, de megspórolnád a füvesítés költségeit és a későbbiekben a gyep gondozását? A kert füvesítése nagy munka, ráadásul nem két fillér és mindig van vele feladat. Rengeteget vizet kell elhasználni a rendszeres locsoláshoz, és akkor a fűnyírásról még nem is beszéltünk. A jó hír, hogy másként is lehet rendezett kertet kialakítani, ha megspórolnád a munkát és a költségeket. Nem feltétlenül az élére vasalt gyeptől lesz mutatós kert: fű helyett talajtakaró növényeket is bevethetünk.

Miért éri meg a talajtakarás?

Talajtakarásra mindenképpen szükség van és a füvesítés helyett szinte minden más jobban megéri, ha egészséges kertet és kevesebb velejáró költséget szeretnénk. A talajtakarásnak köszönhetően a talaj jobban megőrzi a nedvességet, mert az nem tud elpárologni, és kevesebb nap is éri. Máris érthető, hogy miért nem kell annyiszor locsolni, mint a füvet, ami ráadásul könnyen ki is éghet a tűző naptól. A gyomok sem tudnak olyan gyorsan fejlődni és az elszaporodásuk ellen is jó. Máris megspóroltunk magunknak rengeteg felesleges munkát.

Mit válasszunk fű helyett?

Lóhere

A lóhere magában is ültethető, de keverhetjük fűmaggal is. Azért jó, mert a legnagyobb nyári forróságban sem szárad ki és nincs vele különösebb teendő. Ráadásul a virágait a méhek nagyon szeretik, a lóhere kiváló méhlegelőként szolgál.

Ha a kertet fű helyett mohával borítjuk be, akkor szintén egy kellemes, puha felületet kapunk, csakhogy emellett se nyírni, se öntözni nem kell. És még a gyomlálást is megspórolhatjuk. Árnyékos és nedves helyekre tökéletes megoldás.

Kavicsos kert

Fű helyett talajtakaró lehet a kavics is. A kavics kiválóan tudja megtartani a talaj nedvességét, cserébe pedig a leszórást követően semmi teendőnk nincs vele. Egyszerűen töltsük fel kaviccsal a növények közötti részeket és kész is.

Apró virágok

Ültessük be olyan apró virágokkal a kertet, amelyekre nyugodtan rá is léphetünk és gyepként funkcionálnak. Ehhez kiválóan alkalmas a kakukkfű, a kamilla, a foltos árvacsalán vagy a zöldhúr.

Réti gyep

A réti gyep egy keverék fűfélékből, különböző növényekből és vadvirágokból. Ez a típusú talajtakaró nagyon jó választás a rovarok és madarak szempontjából is, emellett nem igényel extra gondozást, maximum, ha már nagyon magasra nőtt. A talajnak is segít megtartani a nedvességet.

Fű helyett: talajtakaró növények

A talajtakaró növények lényege, hogy nem nőnek nagyra és igénytelenek, vagyis jól tűrik a szárazságot és nem igényelnek nagy odafigyelést. Emellett pedig fajtától függően színes virágokat hoznak vagy akár télen is szépen mutatnak.

Válasszunk bátran fű helyett talajtakaró növények közül:

  • varjúhájat
  • gólyaorrot
  • kúszó pázsitszulákot
  • japán kövérkét
  • édes tüdőfüvet
  • repkénykecskerágót
  • árnyékliliomot
  • kúszó lángvirágot

Fotó: Pixabay

(via hovege.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények