Mutatjuk, hol készül a fekete lángos
Nekünk magyaroknak az egyik legnagyobb kedvencünk a lángos. Így amikor először megláttam a fekete lángost igen csak meglepődtem. Amikor kiderült, hogy ráadásul itt Angliában Veres Györgyék készítik, azonnal megkerestem őt erre a beszélgetésre. Gyuri, az ötletgazda szívesen mesélt nekünk különleges lángos elképzeléseiről is.
Hogy jutott eszetekbe, hogy Angliában belevágjatok a lángos sütésbe?
Vállakozást szerettünk volna indítani és a food truck ötlete nagyon megtetszett, ezért 2018-ban belevágtunk The Langos Factory néven. Főleg rendezvényekre, fesztiválokra járunk az autónkkal nemcsak Angliában hanem Magyarország szerte is. Habár nincs vendéglátói végzettségünk a márkaépitésbe, a tervezésbe és az új ötletek kitalálásába szerettünk bele igazán. Amikor eldöntöttük, hogy lángost fogunk készíteni, azt is megfogadtuk, hogy csak minőségi magyar alapanyagokból fogunk mindent elkészíteni. Egyedül édesanyámnak volt a lángos sütessel kapcsolatosan tapasztalata, így a receptünk is tőle származik.
Milyen lángos varációitok vannak?
Magyaros ízekkel indultunk el esőként a Toldi és a Jókai lángossal: ezeket mi találtuk ki, magyaros feltétekkel, kicsit különlegesre hangolva. A Toldi lángos az egyik legnépszerűbb ami gyulai kolbásszal, szalonnával, kaliforniai paprikával, hagymával, sajttal és erős szósszal készül. Hamar rájöttünk, hogy a sajtos tejfölös inkább a magyarok körében népszerű, míg a Toldi, a Jókai vagy a steak-es lángosunk a külföldiek körében is menő. Ezután további lángos verziókon gondolkodtunk, mindenképp szerettünk volna édes lángost is különleges külsőben, így megszületett a lángos golyónk. A legújabb kedvenc a lang-dog, ami egy virsli lángos tásztába tekerve, de már a következő lángosunkon gondolkozunk, amivel bővítjük a palettánkat és ez a vegetáriánus verzió lesz.
Hogyan jutott eszetekbe hogy fekete lángost készítsetek?
Valójában a fekete lángost egy különleges rendezvény felkérésre készítettük el, ahol a középpontban fekete színű ételek voltak. Az eseményen nagyon nagy sikert aratott. Ezzel a verzióval csak alkalmakkor rukkolunk elő. Ízében ugyanaz mint a normál lángos, hiszen természetes szinezőanyag van benne (kókuszhéj), ami nem ad neki plusz ízt. Így a fekete lángosunk is bármilyen feltéttel jól variálható.
Hogyan ízlik az angol és a külföldi vásárlóknak a lángosotok?
Sokan ismerik, főleg azok akik már jártak Magyarországon. De azért még mindig gyakoran el kell magyaráznunk mi is a lángos valójában. Nyitottak rá az emberek és mindig szívesen megkóstolják. Célunk, hogy népszerűsítsük a lángost a külföldi emberek körében. A lángos adagjaink ugyan néha nagyok nekik, de ezen is folyamatosan finomítunk, hogy még vonzóbb legyen a számukra. Azonban a magyar közönség igényeit jól ismerjük és nagyon elégedettek a finomságainkkal.
Miket terveztek a jövőben?
A terveinkben egy megújult és még modernebb food truck épitése szerepel. A magyar kultúra népszerűsítése és a logónkra frissítése is. Természetesen a lángosaink folyamatos fejlesztése, kitalálása, hogy minél több nemzetnek lehessen a kedvence a finom magyarok lángosunk.
Hol vagytok elérhetőek?
Általában fesztiválokon és rendezvényeken, amit mindig meghirdetünk az esemény előtt a Facebook és Instagram oldalunkon. Ha úgy alakul, keresni fogunk heti egy alkalommal egy állandó helyet is észak-Londonban.
Kedvenc helyeink is vannak például a Gobe-Fest (erdélyi-magyar fesztivál) Manchesterben illetve a Hungarian Christmas Market Fest (magyar rendezvény) Birminghamben. Negyedik éve járunk vissza mind a két helyszínre mert akkora az érdeklődés.
Címlapkép: sievemagazine.com
(via sievemagazine.com)