Gazdaság

Most lépjen, ha szeretne minél többet visszakapni az adójából

Az év vége az egészségpénztárak életében mindig nagy hajrával telik. Ilyenkor kell még egy kicsit felrázni és cselekvésre bírni a tagokat, hogy minél előbb fizessék be a pénztárba, amit idén oda szántak, és számolják el a fiókban pihenő számláikat.

Az aktivitás a pénztári tagoknak is érdeke, hisz akár 150 ezer forint visszakapott adóról beszélünk – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi összehasonlításokat végző portál szakértője.

150 ezer forint ide vagy oda – bizony számít

Bár több, mint egymillió embernek van egészségpénztári számlája, 400 ezren felül van azon tagok száma, akik egyáltalán nem használják az egészségpénztár szolgáltatásait. Közben pedig van egy réteg, akik egyre tudatosabban veszik kezükbe az egészségüket, akár önszántukból, akár kényszerből fakadóan, de költeni is hajlandók rá, és ha már így van, szeretnének ebből a költésből lefaragni.

Az egészségpénztár lehetővé teszi, hogy a pénztártag az árnövekedéssel szemben ellenállóvá tegye az egészségügyi kiadásait, azaz dacára a kétszámjegyű inflációnak, idén is annyit költhessen egészségügyi szolgáltatásokra, mint tavaly. Erre szolgál az adóvisszatérítés.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhet a pénztártag a személyi jövedelemadójából, így –  a pénztár költségét is figyelembe véve – akár 16 százalékot spórolhat az egészségügyi kiadásain. Ez mostanra meghaladja az infláció mértékét – mondja Gergely Péter.

Optimizáljunk adót!

Az adóoptimalizálás nem csak a vállalkozások sajátossága. Ha valaki költ az egészségére, és ezzel együtt a jövedelmét terhelő adót is szeretné csökkenteni, ennek legális módja az egészségpénztár által elérhető kedvezmény kihasználása. Havi 500 ezer forintos bruttó fizetésnél – és a teljes adó-visszatérítési keret kihasználásakor – ez olyan, mintha két teljes hónapig nem kellene SZJA-t fizetnünk.

Ha nyugdíjpénztárunk is van, és oda is fizetünk be pénzt, akkor az adó-vissztérítésnél ezek a befizetések is számítanak. A 150 ezer forintos keret ugyanis az egészségpénztári és nyugdíjpénztári megtakarításainkra együtt érvényes. A maximális adókedvezmény eléréséhez viszont évi 750 ezer forintot kellene befizetnünk, és nem biztos, hogy ennyit szánunk egészségügyi kiadásokra, még a család szintjén sem.

A nyugdíj-megtakarításunkra és az egészségügyi kiadásainkra együtt viszont már nagyobb összeget is költhetünk. Tekintve, hogy a magánorvosi szolgáltatások ára nagyon magas, és gyakran kénytelenek vagyunk a saját pénzünkön várólistát ugrani, az egészségpénztár egyre fontosabb szerepet tölthet be a spórolásban. Ezért érdemes lehet a nyugdíjpénztári megtakarításunkat is az egészségünk szolgálatába állítani – mutat rá a szakértő. Kérjük az adóbevallásunkban a nyugdíjpénztári és az egészségpénztári befizetéseink után járó adókedvezményt az egészségszámlánkra – javasolja Gergely Péter – és többet költhetünk az egészségünkre.

Legyünk egészségesebbek, és keressünk pénzt!

Adó-visszatérítést nem csak a pénztári befizetéseink után kaphatunk. A maximális visszatérítés összegéhez közelebb vihet, ha prevenciós szolgáltatásokat vehetünk igénybe.

Orvosi javaslatra igénybe vehetünk olyan szűrővizsgálatokat, amelyek elkerülhető betegségek korai felismerését célozzák. Ilyenek lehetnek egyebek mellett különböző rákszűrések, mozgásszervi, vastagbél szűrések, de akár fogászati vagy AIDS-szűrés is.

A vizsgálatok díjának 10 százalékát adóvisszatérítés formájában szintén visszakérhetjük.

A pénztárban tartott, nem elköltött pénzünk után pedig hozamot kapunk, ami most év végére akár kétszámjegyű is lehet, tehát akár megtakarítási formaként is versenyképes az egészségpénztár.

Ha pedig a pénztárban pihenő összeget két évre lekötjük, akkor a lekötés évében az összeg 10 százaléka szintén adóvisszatérítés lehet.

Az egészségpénztárba érkező adóvisszatérítést és hozamot költség és kamatadó nem terheli, a pénzt azonnal felhasználhatjuk, akár az önsegélyező szolgáltatásra is, ahol nem kell kivárnunk az egyébként kötelező 180 napot.

Év végéig még van egy kis idő

Ennek ellenére sok olyan pénztártag van, akinek van ugyan számlája, de mégsem ezen keresztül költ az egészségére, és a tagok jelentős része használja ugyan a számláját, de nem igényli vissza utána az adót.

Ezért az egészségpénztárak év vége felé igyekeznek mobilizálni a tagjaikat, hogy a minél nagyobb adóvisszatérítés érdekében fizessenek még be a számlájukra pénzt, ha megtehetik, illetve hogy az összegyűjtött, de el nem számolt számláikat küldjék be a pénztárhoz. Egyiket sem célszerű az év utolsó napjáig halogatni.

Egyrészt azért, mert ilyenkor sokan kapnak a fejükhöz, és küldenek be nagy mennyiségű számlát a pénztárba, ez pedig megnehezíti a pénztárak számára, hogy a szokásos gyorsasággal dolgozzák fel azokat. Így a szokásos 1-5 nap helyett, amit a pénztárak év közben megugranak, akár 15 nap is eltelhet, mire a pénztártag a pénzéhez jut.

Másrészt pedig ha az utolsó pillanatra hagyjuk a pénztári befizetéseket, akkor nem biztos, hogy az még idén jóvá tud íródni a számlánkon, így csak egy évvel később érvényesíthetjük utána az adókedvezményt. A pénztárak általában határidőket szabnak, hogy meddig fizethetünk be a számlánkra bankkártyával vagy utalással – hívja fel a figyelmet Gergely Péter. A határidő pedig jellemzően december 27. és 29. körül szokott lenni, fizetési módtól függően.

Akció akció hátán

Az egészségpénztárak általában változatos akciókkal készülnek év végére, és ebben szerepelnek nyereményjátékok, százalékos kedvezmények és hűségprogramok is.

Érdemes lesz figyelni a BiztosDöntés.hu-n található egészségpénztár kalkulátort és a pénztárak honlapját is hamarosan fel lehet keresni.

Még nincs késő egészségpénztárat választani

Ha még idén nyitunk egészségpénztári számlát, akkor nem kell kimaradnunk az adókedvezményből. A pénztárakba ugyanis eseti jelleggel bármekkora összeget befizethetünk. Akár évente egyszer is fizethetünk, ha így kényelmesebb. Lépjünk még év vége előtt, és használjuk ki az adóvisszatérítés előnyeit.

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?