Belföld

Módosult a munkavédelmi törvény

A munkavédelmi törvény 2024. évi módosításai közül az alábbiakban a munkavédelmi oktatásra és az orvosi alkalmassági vizsgálatra vonatkozó változásokra térünk ki röviden – írja a bdpst24.hu.

Februártól egyszerűsödik a munkavédelmi oktatás

2024.02.01-jén lép hatályba azon rendelkezés, mely szerint a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter rendeletében meghatározott tevékenységek, munkakörök, álláshelyek esetében a munkavédelmi oktatás a rendeletben meghatározott általános oktatási tematikának a munkavállaló részére történő átadásával is teljesíthető.

Az átadás megtörténhet az oktatási tematikának a munkavállaló számára elérhető belső elektronikus hálózaton történő közzétételével is.

Szeptembertől változás az orvosi alkalmassági vizsgálatokban

2024.09.01-jén lép hatályba azon rendelkezés, mely megszünteti a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálathoz kötését.

Jogszabály meghatározhat olyan munkaköröket (foglalkozásokat), amelyek esetében a munkára való alkalmasságról továbbra is orvosi vizsgálat alapján kell dönteni, emellett a munkáltató is elrendelheti az orvosi vizsgálatot. Az ágazati miniszter – az egészségügyért felelős miniszterrel és a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben – kap felhatalmazást azon munkakörök, feladatkörök és álláshelyek megállapítására, amelyek esetében a munkára való alkalmasság megállapításához mindenképp orvosi vizsgálat szükséges.

A szabályozást nem kell alkalmazni, ha szervezett munkavégzésre irányuló jogviszonyt szabályozó jogszabály az érintett tekintetében sajátos egészségi alkalmassági követelményről rendelkezik. (via bdpst24.hu)

Fotó: Pixabay

Ezeket olvasta már?

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük