Pletykafészek

Mi lehet az a Hashimoto – betegség? Mit tehetünk, hogyan kezeljük?

Aki ebben a betegségben, azaz Hashimoto pajzsmirigy – gyulladásban szenved, az immunsejtjei a pajzsmirigyszöveteit nem ismeri fel és azokat támadja. Ez a folyamat a pajzsmirigy gyulladását okozza, de a pajzsmirigy meg is nagyobbodhat, azaz úgynevezett golyva alakul ki.

A Hashimoto – betegség tehát elpusztítja a pajzsmirigyet, mint az egyik legfontosabb szervet. A pajzsmirigy így nem állít elő hormonokat, ezt pedig pótolni szükséges. Elegendő pajzsmirigyhormon nélkül a szervezet nem képes megfelelően működni, és aki ebben a betegségben szenved, különféle tüneteket fog produkálni.

Ez a betegség jóval több nőt érint, mint férfit. A Hashimoto – kór kialakulásának nagyobb a kockázata, ha valaki már szenved valamilyen más autoimmun betegségben, például reumás ízületi gyulladásban, lisztérzékenységben, 1-es típusú cukorbetegségben, vérszegénységben, vagy lupusban. Súlyos állapotban a pajzsmirigy – gyulladás az anyagcsere lassulását idézheti elő, ami súlygyarapodáshoz, fáradtsághoz és más tünetekhez vezethet. Ezért a megfelelő táplálkozás kiemelt fontossággal bírhat azok számára, akik Hashimoto – betegségben szenvednek.

A Hashimoto – kór szerteágazó tünetei

A pajzsmirigygyulladásban szenvedő betegek a következő tüneteket tapasztalhatják meg: fáradtság, súlygyarapodás, koncentrációs nehézség, száraz bőr, haj és köröm, székrekedés, álmosság, izomláz, menstruációs problémák.

A Hashimoto – kórban szenvedő betegeknél gyakran mérnek magas koleszterinszintet, amely nem reagál az étrendi változásokra, a testmozgásra vagy a gyógyszeres kezelésre. A depressziós hangulat és a megmagyarázhatatlan súlygyarapodás is a tünetek skáláját színesíti.

vés pajzsmirigyhormon szabálytalan ciklushoz vezethet. Ez pedig nagyon megnehezíti a teherbeesést. De a terhesség időszaka alatt is kialakulhatnak problémák, hiszen a csecsemő idegrendszerének és agyának fejlődéséhez pajzsmirigyhormonra van szükség. A kezeletlen, vagy a nem megfelelően kezelt Hashimoto – kór, vetéléshez, születési rendellenességhez vagy más problémákhoz vezethet.

A kezelés mihamarabbi elkezdése lényeges

Akinél ezt a betegséget állapították meg, minél hamarabb el kell kezdeni a kezelést, azaz pajzsmirigyhormon – pótlásra van szüksége. A betegség szoros nyomon követést igényel, azaz nem elegendő csak egyszer megjelenni az orvosnál negyedévente, félévente, évente laborvizsgálatokra és egyéb kiegészítő vizsgálatokra van szükség. A pajzsmirigy – hormon tabletta szedése nem mindig elegendő, sok esetben szükség lehet életmódváltásra és természetes gyógymódok alkalmazására is. (via bidista.com)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények